DE ACTUALITATE

LUNA ALBASTRĂ

LUNA ALBASTRĂ, un eveniment astronomic care va putea fi observat pe data de 21 mai.

LUNA ALBASTRĂ. În ultima perioadă, numele ,,Luna albastră” a fost folosit pentru a descrie două dintre cele două luni pline apărute într -o singură lună calendaristică. O definiţie mai veche spune că Luna Albastră reprezintă, de fapt, a treia lună plină dintre cele patru care pot apărea într-un singur anotimp. Acum, datorită progresului tehnologic, fenomenul este mult mai bine cunoscut. Din câte se pare, următorul eveniment de acest gen va avea loc pe data de 21 mai 2016 şi se va produce în apropierea planetei Marte.

LUNA ALBASTRĂ. Conform unui articol publicat în anul 1937, în Almanahul Maine Farmer, Luna Albastră este acea lună plină care poate apărea în plus faţă de celelalte trei observate pe parcursul unui anotimp. În acest mod au fost descrise Lunile Albastre apărute pe cer pe 21 noiembrie 2010 şi 20 august 2013.

LUNA ALBASTRĂ. Pe data de 21 mai, Luna şi Marte vor putea fi observate pe cer, începând cu seara zilei de 21 mai şi până în dimineaţa zilei de 22 mai. Bineînţeles, Luna nu va avea culoarea albastră, însă culoarea roşie a lui Marte va fi cât se pote de vizibilă.

LUNA ALBASTRĂ. Pământul va trece între Marte şi Soare pe data de 22 mai . Astronomii numesc acest fenomen ,,Opoziţia lui Marte”, deoarece planeta roşie se va afla în opoziţie faţă de Soare. Acest fapt o face să fie vizibilă la apus. În acelaşi timp, la apus va fi vizibilă luna plină. Din acest motiv, Marte poate fi observată în apropierea Lunii.

LUNA ALBASTRĂ. Au existat voci care susţineau că termenul ,,Luna Albastră” trebuie folosit pentru a descrie a doua Lună plină dintr-o lună calendaristică. Astfel, datorită faptului că astfel de fenomene s-au petrecut pe 2 iulie şi 31 iulie 2015. Conform teoriei prezentate, următorul eveniment va avea loc pe 31 ianuarie 2018.

LUNA ALBASTRĂ. Cercetătorii susţin că nu pot oferi încă o soluţie concretă, însă încearcă să răspundă la o altă întrebare: ,,Poate Luna să aibă, într-adevăr, culoarea albastră?”. Specialiştii ne spun că, în mod cert, Luna nu poate avea o asemenea culoare, însă ea poate fi văzută pe cer în acest mod, deoarece lumina care ne permite să o observăm trece prin zone cu particule a căror culoare este similară cu cea albastră.

LUNA ALBASTRĂ. Luna Albastră apare extrem de rar de două ori într-un singur an calendaristic. Ultima dată, un astfel de fenomen a putut fi observat în anul 1999. Următoarele evenimente vor avea loc în ianuarie şi martie 2018 şi, respectiv în ianuarie şi martie 2037.

 

Sursă: Descopera

 

%d blogeri au apreciat: