Connect with us

Fapt divers

Marinarii canibali: Adev─ârata tragedie care a stat la baza c─âr╚Ťii ÔÇ×Moby DickÔÇŁ

Published

on

Lansat─â la ap─â ├«n 1799, Essex era o nav─â de v├ón─âtoare de balene. An dup─â an, c─âl─âtorea pe m─âri ├«n c─âutarea pr─âzii, a╚Öa c─â proprietarii s─âi ├«i acordau ├«ncredere pentru o nou─â expedi╚Ťie din care a╚Öteptau profituri uria╚Öe.

George Pollard, ├«n v├órst─â de 28 de ani, care ocupase deja func╚Ťia de secund al navei ├«n c─âl─âtoriile anterioare, a fost ales c─âpitan. Comandantul secund era Owen Chase, un om arogant ╚Öi tiranic, care nu a primit cu pl─âcere faptul c─â trebuia s─â lucreze al─âturi de cineva at├ót de neexperimentat ca Pollard.

ÔÇ×V├ón─âtori de balene olandezi l├óng─â SpitsbergenÔÇŁ, pictur─â de Abraham Storck. Foto: Wikimedia

Planul era s─â se ├«ndrepte spre Pacific, unul dintre pu╚Ťinele oceane din lume ├«n care balenele ├«nc─â se g─âseau din abunden╚Ť─â, dup─â secole de exploatare.

La 12 august 1819, Essex a pornit, cu echipajul plin de speran╚Ť─â, din portul Nantucket din Massachusetts, dar ├«n scurt timp au ├«nceput necazurile. Disputele ╚Öi ne├«n╚Ťelegerile continue dintre Owen ╚Öi Pollard au ├«ngreunat procesul decizional.

Odat─â, au fost lovi╚Ťi de o furtun─â pentru c─â nu au reu╚Öit s─â se opreasc─â la timp ╚Öi aproape c─â au fost nevoi╚Ťi s─â se ├«ntoarc─â ├«n port, dar ├«n cele din urm─â ╚Öi-au continuat c─âl─âtoria.

Spre sfârșitul anului au găsit prima pradă mult dorită, un mic triumf care i-a înveselit pe marinari. Apoi au început călătoria spre temutul Cap Horn pentru a trece din Atlantic în Pacific.

Aici au fost re╚Ťinu╚Ťi de v├ónturi puternice mai bine de cinci s─âpt─âm├óni, dar ├«n ianuarie 1820 Essex se afla ├«n M─ârile Sudului. Aici ├«i a╚Ötepta pe marinari un adev─ârat noroc, sub forma unor bancuri mari de balene.

Noul an a ├«nceput promi╚Ť─âtor pentru ei. Au umplut 250 de butoaie cu ulei de balen─â pre╚Ťios navig├ónd de-a lungul coastei peruane, dar echipajul ambi╚Ťios a vrut mai mult, a╚Öa c─â s-a ├«ndreptat spre largul Pacificului.

Nava a ajuns pe acest ÔÇ×t─âr├óm al f─âg─âduin╚ŤeiÔÇŁ la mijlocul lunii noiembrie, iar pe 20 noiembrie au fost observate mult a╚Öteptatele jeturi de ap─â ╚Öi aer care indicau prezen╚Ťa balenelor. La un moment dat, Chase a plecat la v├ón─âtoare, dar lunile lungi pe mare au dus la apari╚Ťia unei g─âuri ├«n caren─â.

ÔÇ×Pericolele v├ón─âtorii de baleneÔÇŁ, de W. Scoresby, 1820. Foto: Wikimedia

Hot─âr├ót s─â nu lase prada s─â scape, Owen a b─âtut ├«n grab─â ├«n cuie o bucat─â de p├ónz─â pentru a astupa gaura, dar loviturile de ciocan au atras un uria╚Ö ca╚Öalot gata s─â-╚Öi apere teritoriul. Bestia uria╚Ö─â a ie╚Öit la mic─â distan╚Ť─â de Essex, uimindu-i pe marinari cu m─ârimea sa, ÔÇ×aproximativ 25 de metri lungimeÔÇŁ, dup─â cum avea s─â scrie, ani mai t├órziu, unul dintre marinarii mai tineri.

Surpriza s-a transformat ├«n groaz─â c├ónd ca╚Öalotul s-a ├«ndreptat cu vitez─â spre Essex ╚Öi s-a izbit de prov─â, dobor├óndu-i pe cei afla╚Ťi ├«nc─â la bord. Dup─â atac, ca╚Öalotul s-a ├«ndep─ârtat c├óteva sute de metri, dar a revenit, d├óndu-i lovitura de gra╚Ťie nefericitei nave. Essex era condamnat─â.

Apa a ├«nceput s─â umple compartimentele inferioare, pompele nu au putut face fa╚Ť─â, iar nava s-a scufundat ├«ncet timp de dou─â zile chinuitoare. Echipajul a ├«nc─ârcat ├«n cele trei b─ârci r─âmase pu╚Ťinele provizii pe care le-a putut salva de pe pun╚Ťile inundate ╚Öi, dup─â ce le-a echipat cu vele improvizate, au fost l─âsate s─â pluteasc─â ├«n mijlocul oceanului la mii de kilometri de uscat.

Consult├ónd pu╚Ťinele h─âr╚Ťi care fuseser─â salvate de pe epav─â, Pollard a propus s─â se ├«ndrepte spre Insulele Marchize, dar Chase l-a descurajat pe motiv c─â, de╚Öi erau cele mai apropiate, acestea erau pline de canibali.

Propunerea sa a fost s─â se ├«ntoarc─â ╚Öi s─â se ├«ndrepte spre coasta Americii de Sud, la nu mai pu╚Ťin de 3.700 de kilometri distan╚Ť─â. Din fericire pentru ace╚Öti naufragia╚Ťi, la o lun─â dup─â atac au z─ârit p─âm├óntul, micu╚Ťa insul─â Henderson, un promontoriu de corali locuit doar de c├óteva p─âs─âri.

Dup─â ce au consumat cu l─âcomie pu╚Ťinele p─âs─âri ╚Öi ou─â pe care le-au g─âsit, marinarii s-au confruntat cu o dilem─â: puteau s─â r─âm├ón─â pe insul─â sau s─â porneasc─â din nou la drum. Era clar c─â nu era suficient─â hran─â pentru toat─â lumea ╚Öi, ├«n plus, nicio rut─â comercial─â nu trecea prin apropiere.

Prin urmare, cu excep╚Ťia a trei b─ârba╚Ťi, majoritatea au ales s─â se ├«ntoarc─â pe mare ╚Öi s─â continue planul. Zilele au trecut f─âr─â evenimente, sub un soare arz─âtor, ├«n timp ce m├óncarea ╚Öi apa se epuizau.

Moby Dick atac├ónd v├ón─âtorii de balene. ÔÇ×F─âlcile sale, ca ni╚Öte fier─âstraie enorme, au t─âiat barca ├«n dou─â.ÔÇŁ ÔÇô extras din celebrul roman omonim. Foto: Wikimedia

Ra╚Ťionalizarea s-a dovedit a fi prea mult pentru secundul Matthew Joy, boln─âvicios, care a pierit la 10 ianuarie 1821, iar tovar─â╚Öii s─âi i-au cusut hainele ╚Öi i-au aruncat cadavrul ├«n mare. Din p─âcate, o furtun─â din ziua urm─âtoare a separat barca lui Chase de celelalte dou─â.

Treptat, lipsurile ╚Öi bolile ╚Öi-au pus amprenta asupra echipajului, iar momentul groazei a venit c├ónd au r─âmas f─âr─â provizii. ├Änconjura╚Ťi de ap─â ╚Öi neav├ónd ce s─â m─ân├ónce, marinarii neajutora╚Ťi au recurs la canibalism, devor├ónd mai ├«nt├ói organele interne ╚Öi apoi carnea colegilor lor mor╚Ťi.

Situa╚Ťia de pe vasul lui Pollard a devenit at├ót de disperat─â, ├«nc├ót, la ├«nceputul lunii februarie, au tras la sor╚Ťi cine va fi ucis pentru a-i hr─âni pe ceilal╚Ťi, alesul fiind Owen Coffin, un v─âr de 18 ani al c─âpitanului, care a trebuit s─â fie ├«mpu╚Öcat de prietenul s─âu, Charles Ramsdell, uciga╚Öul fiind ales aleatoriu.

Cu toate acestea, acest sacrificiu teribil i-a ╚Ťinut ├«n via╚Ť─â suficient pentru a ajunge pe coasta Americii de Sud, unde au fost salva╚Ťi de navele care navigau ├«n zon─â. Chase ╚Öi oamenii s─âi au fost salva╚Ťi de nava britanic─â Indian, ├«n timp ce Pollard ╚Öi Ramsdell au fost prelua╚Ťi de baleniera Dauphin din Nantucket.

Dup─â ce ╚Öi-au revenit din c─âl─âtoria infernal─â, supravie╚Ťuitorii au relatat unde se aflau cei trei b─ârba╚Ťi bloca╚Ťi pe insula Henderson, care aveau s─â fie salva╚Ťi ├«n acela╚Öi an.

Dup─â c├óteva luni de convalescen╚Ť─â, at├ót Owen, c├ót ╚Öi Pollard au pornit din nou la drum. Primul va continua s─â navigheze ├«nc─â 14 ani, ├«n timp ce fostul s─âu c─âpitan va naufragia ├«n Hawaii ├«n anul urm─âtor ╚Öi nu va mai pune niciodat─â piciorul pe punte.

Chase ╚Öi-a petrecut perioada de recuperare scriind un best-seller despre expedi╚Ťie ╚Öi naufragiu. Trei decenii mai t├órziu, opera va sta la baza c─âr╚Ťii ÔÇ×Moby DickÔÇŁ a lui Herman Melville, o lucrare despre care pu╚Ťini ╚Ötiu c─â se bazeaz─â pe o tragedie real─â ╚Öi care este mult mai macabr─â dec├ót povestea c─âpitanului Ahab.

Hanna Bota a petrecut o luna în mijlocul băștinașilor din Arhipelagul Vanuatu. Ca antropolog, știe că trebuie să te asimilezi unei lumi necunoscute pentru a o cunoaște mai bine pe a ta.

A tr─âit al─âturi de nepo╚Ťii canibalilor, ├«n colibe din bambus ╚Öi frunze, a aplaudat c├óntecele ╚Öi dansurile lor, a locuit singur─â printre ei, f─âr─â a avea ├«n preajm─â oameni albi, ╚Öi a legat prietenii pe via╚Ť─â. I-au fost dezv─âluite rituri ╚Öi practici ceremoniale, obiecte-tabu, pietre sfinte pentru ├«nchinare, legende sau pur ╚Öi simplu pove╚Öti de via╚Ť─â.

├Än final, a avut o revela╚Ťie: de╚Öi a disp─ârut ╚Öi ultimul canibal din Pacificul de Sud, adesea ├«l vom reg─âsi ├«n b─âtr├óna lume ÔÇ×civilizat─âÔÇŁ.

sursa: incredibilia.ro

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: