Connect with us

International

Michel Barnier avertizează Regatul Unit

Published

on

Negociatorul european, Michel Barnier a subliniat, referindu-se la Brexit, într-un interviu publicat duminică de ziarul britanic The Times, că „timpul presează”, avertizând Regatul Unit că „nu va exista un acord” dacă Londra revine asupra poziţiilor sale anterioare, relatează AFP citată de Agerpres.

„Ne amintim foarte bine textul pe care l-am negociat cu Boris Johnson şi dorim doar să fie respectat. La literă. În caz contrar, nu va exista niciun acord”, a avertizat negociatorul european.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, dar normele europene continuă să se aplice pe teritoriul său în timpul unei perioade de tranziţie care se desfăşoară până la sfârşitul lunii decembrie, necesară pentru a se ajunge la un acord comercial între cele două părţi.

Discuţiile urmează să fie reluate marţi, după o rundă anterioară de negocieri la mijlocul lunii mai, marcate de lipsă de progres. „Timpul presează”, a avertizat Michel Barnier, în timp ce orice prelungire a acestei perioade de tranziţie trebuie să fie solicitată înainte de 1 iulie.

În lipsa unui acord şi a unei prelungiri a perioadei de tranziţie, relaţiile economice dintre UE şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), ceea ce va ridica brutal noi bariere comerciale şi va cauza costuri semnificative pentru companiile care importă de ambele părţi precum şi întârzieri la graniţă, precizează sursa citată.