Connect with us

Fapt divers

Pantoful reginei Maria Antoaneta, vândut cu peste 40.000 de euro

Published

on

Un pantof alb, din mătase, care i-a aparţinut reginei Maria Antoaneta, a fost adjudecat, duminică, pentru suma de 43.750 de euro, a anunţat casa de licitaţii Osenat, potrivit Agerpres.

Pantoful este confecţionat ”din mătase, în partea din faţă, şi din piele de ied, în partea din spate” şi decorat cu ”patru panglici plisate suprapuse”, în partea superioară. Talpa este din piele şi are un ”toc îmbrăcat în piele vopsită într-o nuanţă de gri”, cu o înălţime de 4,7 centimetri. Acesta măsoară 22,5 centimetri lungime, dimensiuni care ar corespunde măsurii 36, din zilele noastre.


Pantoful i-a aparținut lui Marie-Emilie Leschevin de Prevoisin, care l-a primit în dar de la doamna Campan, camerista reginei Maria Antoaneta. Obiectul a fost, apoi, păstrat, de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, de descendenţii acestei femei, decedată în 1816.

Datorită ”viului interes” al ”colecţionarilor internaţionali”, potrivit casei de licitaţii Osenat, preţul obţinut este superior sumei estimate, cuprinsă între 8.000 şi 10.000 de euro.

Figura reginei Maria Antoaneta, de origine austriacă, decapitată în timpul Revoluţiei Franceze din 1793, odată cu soţul său, Ludovic al XVI-lea, continuă, și astăzi, să fascineze lumea întreagă.