Connect with us

Evenimente

Personalitatea zilei: Cornel Patrichi

Unul dintre cei mai buni dansatori romani, Cornel Patrichi a fondat o scoala de dans in Toscana.

Published

on

Cornel Patrichi a fost un balerin, coregraf și actor român.

Născut în București pe 1 aprilie 1944, Patrichi a declarat că a urmat școala de balet „din întâmplare”: „Era 1953. (…)  A apărut o doamnă care ne-a întrebat dacă vrem să mergem la balet. Luase notele noastre de la sport și de la cultura generală. Așa am nimerit eu la școala de balet”.

A absolvit Liceul de Coregrafie în 1962, fiind apoi angajat ca prim-balerin la Teatrul „Constantin Tănase” de unchiul său, Nicolae Patrichi, care era directorul muzical al teatrului. În 1972, directorul Teatrului „Fantasio” din Constanța i-a propus lui Patrichi sa fie prim-balerin. Timp de zece ani a făcut naveta București–Constanța:

„ Era un tren pe la 6, la 9 ajungeai, făceai repetiția de dimineață, mergeam la hotel, care era foarte aproape de teatru, mâncam, mă odihneam, începea repetiția de după-amiază și pe la 9 seara aveam tren înapoi”.

În 1987 s-a mutat cu soția sa în Italia, fondând în Toscana propria școală de balet, Dance Studio Patrichi. În 1999 s-a întors în România și a devenit coregraf pentru emisiunea Vineri seara ne distrăm cu Florin Călinescu, la invitația actorului. A realizat optzeci și opt de balete într-o perioada de unsprezece luni, „cât face un coregraf toată viața”. În 2004, Patrichi a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de cavaler de către președintele României, Ion Iliescu.

Cel mai trist moment din cariera lui Cornel Patrichi s-a derulat în 2012, când, după șapte ani în care a făcut parte din juriul uneia dintre cele mai de succes emisiuni de dans de televiziune, a fost concediat prin telefon. Totul a mers din rău în mai rău de atunci în viața coregrafului.

Cornel Patrichi a murit pe 5 aprilie 2016, la 72 de ani, după o lungă suferință din cauza cancerului pulmonar.

 

 

sursa: wikipedia.ro