Connect with us

Evenimente

Personalitatea zilei: Mel Gibson!

Actor, regizor, producător și scenarist american, se numără printre câștigătorii Oscarului pentru cea mai bună regie.

Published

on

Mel Gibson (n. 3 ianuarie 1956 în Peekskill, New York) este un actor, regizor, producător și scenarist american. Una din marile sale realizări o constituie filmul Patimile lui Hristos, pe care l-a regizat și finanțat.

S-a născut cu numele Mel Columcille Gerard Gibson într-o familie irlandeză catolică, împreună cu care se mută în Australia în 1968.

Dorindu-și să devină jurnalist, Gibson studiază la Institutul Național de Artă Dramatică din Sydney, în compania unor oameni remarcabili precum Judy Davis. Inițial, tânărul actor avea trac pe scenă și era încă student când a jucat în Summer City(1976). După absolvire a jucat în câteva roluri secundare la South Australia Theatre Company. În 1979, Gibson a jucat în două filme total diferite. În drama Tim, tânărul actor de 22 de ani avea rolul unui retardat. Rolul i-a adus un premiu Sammy (unul dintre marile premii australiene). Cel de-al doilea film a fost Mad Max, unde a jucat rolul unui polițist din viitor într-o lume aproape distrusă de un război nuclear.

braveheart-1995-13-gSuccesul din ambele filme îl transformă într-o vedetă. Aceste filme au fost urmate de drama Gallipoli (1981) care i-a adus un al doilea premiu Sammy pentru cel mai bun actor, Mad Max 2 (1981), The Year of Living Dangerously (1983), The Bounty (1984), și Mad Max Beyond ThunderdomeP (1985), alături de cântăreața Tina Turner. A urmat o pauză de doi ani, însă avea să se întoarcă alături de Danny Glover în filmul lui Richard Donner, Lethal Weapon. Alte filme: Hamlet (1990), The Man Without a Face (1993), Maverik (1994), în 1995 joacă și regizează Braveheart cu care câștigă premiul Academiei pentru cel mai bun regizor, Conspiracy Theory (1997), Payback (1999), We Were Soldiers (2000), Sixth Sense 2002 și Signs 2002.

Ulterior, după acumulări artistice și materiale, respectiv după înființarea propriei sale case de filme, și-a arătat talentele sale regizorale în Patimile lui Hristos și Apocalypto, filme care au avut efecte puternice, dar polarizate asupra spectatorilor.

alg-resize-mel-gibson-jpg

În 2004 a câștigat mai mulți bani decât Oprah Winfrey, J.K. Rowling, Tiger Woods, Michael Schumacher și Steven Spielberg.

Alături de Warren Beatty, Clint Eastwood, Robert Redford, Richard Attenborough și Kevin Costner se numără printre câștigătorii Oscarului pentru cea mai bună regie, deși aceștia sunt cunoscuți mai mult ca actori decât ca regizori.

 

 

 

Sursa: ro.wikipedia.org

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: