Connect with us

Fapt divers

Potrivit unui studiu recent, consumul de legume nu reduce riscul de boli cardiovasculare

Published

on

Sursă imagine: unsplash.com/Randy Fath

Legumele sunt indispenabile pentru o alimentație sănătoasă, având de asemenea un rol esențial în diminuarea riscului de a dezvolta o serie întreagă de afecțiuni.

O echipă de cercetare formată din oameni de știință de la Universitatea din Oxford, Universitatea Chineză din Hong Kong și Universitatea din Bristol nu a descoperit însă o corelație între o dietă bogată în legume și scăderea riscului de boli cardiovasculare.

În cadrul studiului, au fost chestionate aproape 400 000 de persoane, cu privire la regimul de alimentație, stilul de viață și istoricul medical. Cercetătorii au investigat probabilitatea de spitalizare sau de deces din cauza unor afecțiuni cardiace. Aceștia au controlat statutul socio-economic și activitatea fizică, investigând, de asemenea, posibilitatea ca factorii necunoscuți sau măsurătorile inexacte să sugereze o asociere între consumul de legume și bolile de inimă.

Oamenii de știință au descoperit că persoanele care au consumat cea mai mare cantitate de legume au avut un risc cu 15% mai redus de a dezvolta boli cardiovasculare, în comparație cu cei care au raportat cel mai mic consum de legume. Această diferență s-a redus însă considerabil când au fost luați în considerare factori socio-economici, legați de sănătate sau de tratamentele medicamentoase.

Autorii studiului menționează totuși că o dietă echilibrată și menținerea unei greutăți normale sunt esențiale pentru a avea o viață sănătoasă și pentru a reduce riscul de boli grave, precum unele tipuri de cancer.

Sursă text: eurekalert.org