Connect with us

Fapt divers

PREMIU… de 50.000 de lei!

Pentru intrarea în posesia premiului este necesar…

Published

on

Hoţii care preferă să lucreze cu telefonul şi cu vorba bună, au găsit o nouă metodă de făcut bani: o înşelăciune care îi face pe cei dornici de un câştig rapid şi consistent să scoată instantaneu banii din conturi pentru a-şi ridica premiul. Popular, e numită metoda „PREMIU”.

Păcăleala este simplă şi nu necesită o documentare prea riguroasă din partea escrocilor. Sunt vizate persoanele care au  situaţie materială  şi se face de regulă prin telefonul fix, dar nu sunt excluse nici reţelele mobile de telefonie.

O persoană telefonează şi susţine că este managerul unei societăţi de prestări servicii renumită, de exemplu de telefonie fixă, şi cu ocazia aniversării a x ani de la înfiinţarea firmei, urmează să înmâneze un premiu de 50.000 lei pentru fidelitate.

Pentru credibilitate, alte persoane se dau drept şefii instituţiilor publice, notari, poliţiştii, ofiţeri DIICOT care vorbesc despre posibile înşelăciuni, gen metoda ACCIDENTUL şi că în acest caz este într-adevăr vorba despre răsplătirea unui client fidel. De asemenea se precizează că acea convorbire telefonică este înregistrată şi ascultată de oamenii legii. Apoi îl pasează la telefon din nou pe reprezentantul societăţii pentru completarea unui chestionar, din care infractorii îşi obţin date necesare pentru a duce la bun sfârşit înşelăciunea.

Continuarea scenariului: pentru intrarea în posesia premiului este necesar a se depune într-un cont prin Western Union suma de 15.000 de lei .

Mai departe, în timp ce victima derutată de euforia marelui câştig transferă cei 15.000 de lei către hoţi, falsul manager sună din nou şi încearcă pe cât posibil să o determine pe victimă să ţină permanent telefonul mobil deschis, cât e la bancă, pentru a nu pierde legătura şi să o ajute cu detalii despre cum să trimită banii.

Metoda în sine nu este nouă, s-a schimbat doar scenariul şi modul de operare.

Această metodă se încadrează la infracţiunea de înşelăciune şi poate fi pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Sfaturi de la Poliţie pentru a evita plasa”

Primul sfat al poliţiştilor pentru a evita o astfel de înşelăciune este să verificaţi dacă informaţia respectivă este adevărată, contactând personal societatea respectivă la care se face referire. Trebuie reţinut că Poliţia şi nicio altă instituţie publică nu este implicată şi nu garantează pentru concursuri organizate de  societăţi comerciale.

Poliţia mai îndeamnă ca, în cazul în care sunteţi sunaţi de astfel de persoane şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, să solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi să sunaţi în acelaşi timp la 112, cerând ajutorul Poliţiei.

Pentru a împiedica „documentarea” hoţilor despre familia dumneavoastră, Poliţia recomandă să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător: „Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini.

Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini”.

De asemenea, Poliţia recomandă ignorarea mesajelor în care vi se spune că aţi fost desemnat câştigător, la concursuri la care nu aţi participat.

Poliţia mai recomandă să nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi. Este de evitat şi trimiterea de copii după buletin sau cărţi de credit prin email sau fax.

VERIFICĂ DACĂ ESTE ADEVĂRAT!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: realitateavalceana.ro

 

ULTIMA ORĂ

Regional12 ore ago

Acțiunile polițiștilor doljeni pentru reducerea riscului rutier (AUDIO)

Polițiștii doljeni au avut în ultimele 48 de ore mai multe acțiuni pentru reducerea riscului rutier. S-au aplicat peste 200...

Regional12 ore ago

Autoritățile locale slătinene precizează cine va primi tichetele sociale de Paște în 2024 (AUDIO)

După cum bine se știe, anul acesta Paștele va veni în două tranșe, și la cel puțin o lună distanță....

Regional12 ore ago

I.P.J. DOLJ: În anul 2023, numărul accidentelor rutiere grave a scăzut cu 7,4 % față de anul 2022 (AUDIO)

Pentru siguranța participanților la traficul rutier, polițistii rutieri doljeni au organizat, în anul 2023 peste 1800 de actiuni, dintre acestea...

National12 ore ago

MApN angajează peste 5.000 de soldaţi și gradați (AUDIO)

Au început înscrierile pentru cele peste 5.000 de posturi de soldat și gradat profesionist disponibile la nivel național. Ministerul Apărării...

National13 ore ago

Spitalele românești: Pacienţilor li se cere să cumpere de la farmacie medicamentele de care au nevoie (AUDIO)

Spitalele româneşti au probleme tot mai mari legate de finanţare. Multe unităţi se plâng că, lună de lună, banii primiţi...

National13 ore ago

La ora 19.00 va fi prezentată strategia PNL și PSD privind comasarea alegerilor (AUDIO)

Liderii PSD şi PNL au stabilit o strategie comună pentru alegerile din acest an, care urmează să fie validată, după...

Sport17 ore ago

Sorana Cîrstea o întâlnește pe croata Donna Vekic

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON