Connect with us

International

SUA caută o rezolvare diplomatică, iar Rusia nu vrea război. România se pregăteşte pentru diferite scenarii

Published

on

Statele Unite sunt gata să impună controale la exporturile ruseşti şi să întărească apărarea aliaţilor, în cazul în care Rusia invadează din nou Ucraina, a declarat, astăzi, urmă ambasadorul american la Moscova, Jake Sullivan, care a precizat că Washingtonul va continua să caute o reglementare diplomatică a crizei. Sullivan a explicat că, în toate interacţiunile sale cu autorităţile ruse, oficialii de la Moscova au avut un comportament profesionist, chiar şi atunci când au existat diferenţe substanţiale de opinie. În ceea ce priveşte declaraţiile ruseşti, care exclud o invadare a Ucrainei, ambasadorul american a explicat că Moscova şi-a poziţionat forţe militare lângă Ucraina, în aşa fel încât să poată invada imediat, fără posibilitate de avertizare. El a adăugat că prezenţa, la graniţele Ucrainei, a peste o sută de mii de militari ruşi nu poate fi justificată de Moscova ca fiind un exerciţiu obişnuit.

Cu puţin timp înaintea conferinţei de presă a ambasadorului american, tot la Moscova, ministrul de externe Serghei Lavrov a acordat un interviu în care, printre altele, a spus că Rusia nu vrea război, dar că nu va accepta ca interesele sale să fie ignorate. Alexandru Beleavski transmite din capitala Rusiei:

Între timp, la Bucureşti, ministrul Apărării, Vasile Dâncu, a dat asigurări că România sau NATO nu riscă să intre război, dacă Rusia atacă din nou Ucraina, în condiţiile în care alianţa este una defensivă şi este obligată doar să îşi apere proprii membri, ceea ce nu este cazul Ucrainei. Totuşi, un conflict dincolo de graniţă ar avea impact şi asupra României, care se pregăteşte pentru diferite scenarii. Vasile Dâncu:


Continue Reading
%d blogeri au apreciat: