Connect with us

Regional

Tariful pe oră al zilierilor va crește

Limită minimă a remunerației pe oră.

Published

on

Zilierii au dreptul să fie plătiți, pentru fiecare oră de muncă în folosul beneficiarului, cu cel puțin valoarea pe oră a salariului de bază minim, potrivit legislației în vigoare. Însă valoarea minimă a acestei remunerații va crește, de la 1 februarie 2017, odată cu creșterea salariului minim la 1.450 de lei.

Zilierul este, potrivit Legii nr. 52/2011, acea persoană care face muncă necalificată, în mod ocazional, pentru o altă persoană (beneficiarul) și care este plătit pentru asta. În acest caz nu mai suntem pe tărâmul raporturilor de muncă obișnuite, pe care le reglementează Codul muncii, iar înțelegerea dintre beneficiar și zilier se face printr-o simplă învoială verbală, nu printr-un contract (de muncă) scris.

Totuși, zilierii trebuie să fi împlinit măcar vârsta de 16 ani, sau 15 ani, dacă părinți își dau acordul, iar munca desfășurată de zilier nu poate să fie făcută în orice domeniu de activitate. Spre exemplu, zilierii pot munci în domeniul agriculturii, cateringului sau turismului .

Pentru munca pe care o face, zilierul are dreptul la o remunerație al cărei cuantum se negociază cu beneficiarul muncii, în următoarele condiții impuse de lege: „Cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă la sfârşitul fiecărei zile de lucru sau la sfârşitul săptămânii, înainte de semnarea în Registru de către zilier şi beneficiar”, potrivit actului.

Așadar, se impune o limită minimă a remunerației pe oră, în funcție de valoarea pe oră a salariului minim stabilit prin lege. Concret, la ora actuală, salariul minim este de 1.250 de lei/lună, ceea ce înseamnă că valoarea minimă pe oră este de 7,382 de lei (pentru o medie de 169,333 ore de lucru pe lună), astfel că remunerația pentru o oră de muncă a zilierului nu poate fi mai mică decât 7,382 de lei.

De la 1 februarie 2017 însă, salariul minim pe economie va crește la 1.450 de lei și odată cu el vor crește toate valorile care se raportează la acesta. Așadar, de la acea dată, zilierii vor fi plătiți cu cel puțin de 8,735 lei/oră (pentru o medie de 166 de ore pe lună).

 

Potrivit normelor de punere în aplicare a Legii nr. 52/2011, plata se realizează la sfârşitul fiecărei zile de lucru, înainte de semnarea în registru de către zilier şi beneficiar. Dar zilierul și beneficiarul pot conveni, în scris, ca plata să se facă la finalul săptămânii sau la sfârșitul perioadei de desfășurare a activității.

Notă: Activitatea ocazională se poate desfăşura, pentru acelaşi beneficiar, timp de cel puţin o zi şi cel mult 90 de zile cumulate într-un an calendaristic, după cum prevede Legea zilierilor. În situaţia în care părţile stabilesc o activitate zilnică mai mică de opt ore, plata se face pentru cel puţin opt ore, iar durata maximă zilnică de lucru este de 12 ore.