Universitatea din Craiova susține integrarea tinerilor pe piața muncii prin proiectul GROW
Universitatea din Craiova, în parteneriat cu AJOFM Dolj și A.C.D.E.P., lansează proiectul GROW – o inițiativă ambițioasă care vizează integrarea tinerilor din județul Dolj pe piața muncii. Timp de doi ani, 1571 de tineri vor beneficia de consiliere personalizată, formare profesională și programe educaționale nonformale adaptate noilor cerințe ale economiei digitale.

Publicat de Cosmin Meca, 10 iunie 2025, 23:05
Universitatea din Craiova a lansat astăzi proiectul GROW – Grup pentru Reușita și Ocuparea Tinerilor, coordonator fiind AJOFM Dolj, iar Asociația Comunitară pentru Dezvoltare, Educație și Protecția Mediului (A.C.D.E.P.) unul dintre parteneri. Grantul își propune să faciliteze integrarea tinerilor pe piața muncii prin dezvoltarea competențelor relevante în contextul socio-economic actual.
Obiectivul general al proiectului este acela de a îmbunătăți accesul pe piața muncii pentru 1571 de tineri din județul Dolj, cu vârste cuprinse între 14 și 29 de ani, pe o perioadă de doi ani, prin crearea unei rețele de sprijin și oferirea de servicii personalizate de informare, consiliere, profilare, management de caz, orientare în carieră, mentorat, coaching, programe educaționale nonformale pentru dezvoltarea competențelor transversale dedicate valorificării potențialului tinerilor și prevenirea apariției situației de NEETs.
„Există o reticență a tinerilor în a accesa un job sau un program de formare profesională, astfel a luat naștere acest proiect. Obiectivul principal al acestei activități este crearea unei rețele de entități care derulează acțiuni dedicate tinerilor, cu precădere din categoria NEETs, sau care ar putea avea impact asupra acestei categorii, pentru a le oferi suport personalizat în vederea reintegrării în educație, formare profesională și/sau ocupare pe piața muncii”, a afirmat Neagoe Daniela Irina, manager de proiect.
În acest context, proiectul include și o componentă importantă de formare profesională, concretizată prin implicarea Universității din Craiova.
„Universitatea și-a asumat un rol esențial: formarea a 500 de studenți prin intermediul unor programe nonformale inovatoare, adaptate cerințelor pieței muncii și evoluțiilor rapide din domeniul tehnologiei. Tinerii vor avea acces la o serie de ateliere și cursuri practice menite să îi pregătească pentru revoluția digitală, printre care: atelier de abilități digitale, tehnologii IoT, cartografiere digitală și crearea de hărți 3D ale ecosistemelor, aplicații AI în științele naturii, introducere în programare aplicată în științe, proiectarea de grădini urbane, consiliere emoțională și coaching”, a declarat prof. univ. dr. Nicu George Bîzdoacă – Prorector Fonduri Structurale și Digitalizare, reprezentant al Universității din Craiova.
Impactul acestor inițiative educaționale se reflectă direct în creșterea gradului de angajabilitate a tinerilor, prin dezvoltarea unui set complet de competențe esențiale pentru integrarea profesională.
„Aceste cursuri oferă participanților competențe digitale, sociale și profesionale extrem de valoroase, care le sporesc considerabil șansele de angajare. Printr-o abordare integrată, proiectul urmărește dezvoltarea atât a soft skills-urilor — precum comunicarea, inteligența emoțională și adaptabilitatea — cât și a competențelor academice dobândite prin cursuri acreditate. O parte dintre tinerii selectați în grupul țintă vor fi înregistrați în registrele AJOFM Dolj pentru a beneficia de consiliere profesională și pentru a facilita integrarea lor pe piața muncii”, a adăugat Victor Vlăduț, reprezentant al Asociației Comunitare pentru Dezvoltare, Educație și Protecția Mediului (A.C.D.E.P.).
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.