Connect with us

Evenimente

„Veniti repede! Beau stelele!”

Astăzi este ziua în care a fost inventată șampania Dom Perignon!

Published

on

dom1                  Marea creatoare de modă Coco Chanel declara odată: „Beau șampanie numai în două cazuri: când sunt îndrăgostită și când nu sunt îndrăgostită”. Cu siguranța, geniul Chanel consuma Dom Perignon, mai ales dacă era 4 august, pentru că astăzi este ziua când, potrivit istoriei, călugărul benedictin Dom Perignon a inventat șampania care îi poartă numele. Încă din 1693, Dom Perignon a devenit marca de șampanie preferată din toată lumea!

dom

În această zi, acum 322 de ani, călugărul Dom Perignon exclama: „Come quickly, I am drinking the stars!” („Veniți repede! Beau stelele!”). Acestea au fost primele sale cuvinte după descoperirea luxosului elixir, cunoscut apoi sub numele de șampanie.

Se spune că cel mai vechi vin spumant consemnat este „Blanquette de Limoux” şi ar fi fost inventat în 1531, de către călugării benedictini de la Biserica Saint-Hilaire de lângă Carcassonne.
Un secol mai târziu, omul de ştiinţă Christopher Merret a realizat un procedeu superior de producere a vinurilor spumoase prin adăugarea de zahăr în vinul finit pentru a crea o a doua fermentaţie. În anul 1662, acesta a prezentat Societăşii Regale documentele în care detalia ceea ce astăzi este cunoscută sub numele de „metoda champenoise”.

În schimb, Dom Perignon a adus contribuţii importante producţiei şi calităţii şampaniei, printre acestea numărându-se procesarea separată a strugurilor din diverse sate, rezultând un vin preparat din mai multe componente diferite. 

dom2

 

Vinul spumant poate veni de oriunde, însă şampania adevărată provine numai din regiunea Champagne, din nord-estul Franţei, unde pământul este calcaros şi acid, ceea ce înseamnă că viţa-de-vie trebuie să depună un efort dublu pentru a-şi adânci rădăcinile. În medie, durează în jur de doi ani, chiar trei, să produci un lot de şampanie bun, explicându-se astfel şi preţul ridicat al acestei băuturi. În acest sens, amintim de o sticlă de Dom Perignon Rose care a fost vândută la un preţ de 40.000 de dolari la o licitaţie în anul 2005.

Dom_Perignon_1

 

Prin intermediul scriitorilor şi artiştilor, şampania a devenit una dintre cele mai celebre băuturi din lume, consumată mai ales la evenimentele fastuoase pentru un plus de fineţe şi clasă. Potrivit Universităţii din Reims, într-un pahar mediu de şampanie se află în jur de două milioane de bule. 

ULTIMA ORĂ

Sport25 de minute ago

Accidentare recidivantă pentru Alexandru Mitriță: Absență la debutul antrenorului Gâlcă și la meciul cu CFR Cluj

Accidentarea atacantului Universității Craiova, Alexandru Mitriță, a recidivat. Astfel, fotbalistul va rata debutul noului antrenor Constantin Gâlcă pe banca Științei,...

white and red plane beside clouds low angle photography white and red plane beside clouds low angle photography
National29 de minute ago

Repatriere de urgență: Grup de copii și profesori români blocați în Dubai vor fi aduși acasă cu aeronava premierului

Ministerul român de externe face eforturi pentru aducerea în ţară a tuturor românilor, afectaţi de furtunile şi inundaţiile care au...

Regional35 de minute ago

Nereguli semnalate de C.A.S. Olt: Concedii medicale acordate ilegal și servicii medicale neprecizate în registrele de consultații

Casa de Asigurări de Sănătate Olt a identificat mai multe nereguli în sistemul medical din județ, în urma controalelor efectuate...

Regional56 de minute ago

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova este o acumulare de gaze

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj au afirmat că cauza probabilă a exploziei care a avut loc aseară la...

greyscale photo of masks on a stick greyscale photo of masks on a stick
Regionalo oră ago

Colegiul Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova găzduiește Concursul Județean de Teatru: „Să ne cunoaștem prin teatru

Colegiul Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova se pregătește să devină gazda unui eveniment captivant pentru iubitorii de artă dramatică din...

Regional2 ore ago

Universitatea din Craiova sărbătorește 10 ani de la înființarea Centrului de Limbă și Cultură Poloneză

Astăzi, 18 aprilie, Universitatea din Craiova a marcat un moment deosebit în istoria sa – împlinirea a zece ani de...

brown tick on green leaf brown tick on green leaf
Regional2 ore ago

Cum te poți feri de căpușe, ce este de făcut dacă ești, totuși, mușcat și care sunt riscurile? (INTERVIU)

Cu temperaturile în creștere, riscul de mușcături de căpușă a crescut și el în Craiova. La Spitalul de Boli Infecțioase...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON