Connect with us

Fapt divers

Viermii de ceară: Eroii neașteptați în lupta împotriva poluării cu plastic

Published

on

O descoperire incredibilă aruncă o rază de lumină în lupta globală împotriva poluării cu plastic: capacitatea surprinzătoare a viermilor de ceară de a descompune plasticul, revoluționând perspectivele asupra gestionării deșeurilor.

Într-un act de serendipitate în 2017, biologul molecular Federica Bertocchini a observat cum sacul de plastic pe care îl folosea pentru a-i îndepărta pe viermii de ceară din stupii săi era găurit de sute de orificii. Acest fenomen a marcat începutul unei călătorii extraordinare de cercetare, dezvăluind că acești viermi modesti posedă enzime capabile să descompună plasticul, o abilitate care a scăpat tehnologiei umane decenii întregi.

Nu doar că aceste creaturi transformă plasticul în mod eficient, dar îl și digeră ca și cum ar fi hrană – o capacitate remarcabilă care oferă o promisiune imensă în lupta împotriva poluării cu plastic.

Această descoperire adâncă are implicații semnificative în abordarea uneia dintre cele mai presante probleme ale lumii moderne. Pe măsură ce cercetările continuă și înțelegerea noastră asupra mecanismelor din spatele abilităților viermilor de ceară se adâncește, optimismul crește că soluțiile naturii ar putea oferi un răspuns vital în lupta pentru protejarea mediului înconjurător.

Sursă text & foto: bbc.com