Connect with us

Evenimente

Ziua Ursului

Ăl bătrân

Published

on

Ziua Ursului (2 februarie) deschide Anul Nou viticol şi pomicol şi, potrivit credinţelor populare, prezice venirea primăverii sau continuarea iernii pentru încă 40 de zile. Ursului, dovadă a caracterului divin, nu i se spune în această zi pe nume – urs, iar prin locurile lui obişnuite de trecere i se lasă, de obicei, o pulpă de viţel. Dacă, totuşi, trebuia să i se pronunţe numele, i se zicea, cu respect, „ăl bătrân”, „moş Martin”, „Moş”.

În calendarul creştin ortodox, la această dată se prăznuieşte Întâmpinarea Mântuitorului Iisus Hristos.

Se spune că în ziua de Stretenie ursul va ieși din bârlog și, cu acest prilej, se pot face previziuni meteorologice importante referitoare la noul an.

Astfel, în ziua de Stretenie, ursul iese din bârlog și joacă de jur-împrejur. Dacă afară e soare și ursul își vede umbra atunci se va speria, se va întoarce în bârlog și va mai sta acolo încă șase săptămâni, pentru că atât va mai ține iarna. Dacă însă ursul nu-și va vedea umbra, în ziua de Stretenie, atunci va rămâne afară și iarna se va întrerupe, iar primăvara urmează să se apropie.

În general, ziua de Stretenie se ține pentru sporul casei și pentru sănătate. Ca să fie sănătoşi, în vremurile trecute, copiii erau unşi cu grăsime de urs de Stretenie, pentru ca astfel puterea animalui să fie transferată asupra lor.

Dintre superstițiile zilei de Stretenie:

-Cine lucrează în ziua de Stretenie va cădea în boală și i se va strâmba gura;

-Dacă boul, în cursul zilei de Stretenie, va bea apă din urma lui, atunci este semn că trece iarna;

-Dacă bea un bou apă din streașina casei, atunci anul va fi unul cu mană pentru albine și oi;

-Dacă în ziua de Stretenie este cald, va fi vară călduroasă și îmbelșugată, iar dacă în această zi este frig, ger și viscol, atunci vara va fi friguroasă și neroditoare;

-În această zi, a Streteniei, se strâmbă pârtia, adică începe a se topi zăpada.