Connect with us

Evenimente

Ultimul drum la inimii Reginei Maria a inceput astazi

La ora 15.00, la Castelul Pelisor, principesa Margareta va aseza inima reginei Maria in Salonul de Aur, pe locul ei definitiv.

Published

on

Cutia cu inima reginei Maria este dusă, marţi, la Castelul Pelişor, unde va rămâne definitiv, după ce a fost scoasă din Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti – în a cărui custodie s-a aflat de mai multe decenii -, în prezenţa a sute de persoane şi a membrilor Familiei Regale

01.-Ceremonia-Intoarcerea-Inimii-Reginei-MariaSute de persoane s-au adunat, marţi dimineaţă, pe Calea Victoriei, în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României, pentru a asista la ceremonia transferului inimii reginei Maria, supranumită „Mama Răniţilor”, de la MNIR la Castelul Pelişor, unde a bătut pentru ultima oară, Familia Regală sperând ca acest drum simbolic să fie o alinare şi pentru familiile îndoliate după incendiul din Capitală.

Pe scările de la MNIR au stat invitaţii speciali ai Familiei Regale, printre aceştia numărându-se Iren Arsene, directorul Curtea Veche Publishing, actriţa Oana Pellea, Marilena Rotaru, fostă realizatoare TVR şi actual preşedinte al Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, Stelian Tănase, fost preşedinte-director general a Televiziunii Române, istoricul Filip-Lucian Iorga, şi profesorul Nicolae Şt. Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului.

Evenimentul a început în jurul orei 11.00, când uşa principală a Muzeului Naţional de Istorie a României s-a deschis, iar doi gornişti au dat un semnal de trompetă. Apoi, doi soldaţi ai Regimentului de Gardă, purtând cutia cu inima Reginei, au coborât pe scările muzeului şi s-au oprit.

Cei doi soldaţi care au purtat cutia cu inima reginei, acoperită cu un stindard dublu format din drapelul României şi cel al Marii Britanii, s-au oprit pe cea de-a treia treaptă, de jos în sus, pe centru. Apoi, din clădirea MNIR au ieşit membrii Familiei Regale – principesa moştenitoare Margareta, principele Radu, principesa Maria, arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, nepoata reginei Maria şi fiica principesei Ileana, baronul Hanns von Holzhauses, soţul arhiducesei, şi baronul Johannes von Holzhausen, fiul arhiducesei -, care au coborât pe scări, după soldaţi şi cutia cu inima reginei. După membrii Familiei Regale au urmat autorităţile, care s-au aşezat în spatele acestora, între coloanele faţadei muzeului. Printre invitaţi s-au numărat Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii în România, Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României.

A urmat intonarea de către o orchestră a imnului regal britanic, „God Save the Queen”, prima strofă şi refrenul, urmate, după câteva secunde, de imnul regal românesc, „Trăiască Regele”, prima strofă şi refrenul.

După intonarea imnurilor regale, cei doi soldaţi s-au deplasat în mijlocul formaţiei jandarmilor călare. Membrii Familiei Regale şi demnitarii s-au aşezat în spatele formaţiei de jandarmi călare, apoi s-a dat al doilea semnal lung de către gornişti şi s-a plecat într-o procesiune pe Calea Victoriei, de la MNIR spre Splaiul Independenţei.

În momentul în care procesiunea călare a ajuns la intersecţia cu Splaiul Independenţei, primii patru călăreţi s-au deplasat spre stânga, respectiv dreapta, încadrând maşina principală. Militarii au aşezat cutia cu inima reginei Maria în maşină.

Ulterior, convoiul a plecat spre Castelul Regal Pelişor din Sinaia.

regina maria

Inima reginei Maria va fi transferată la Castelul Pelişor din Sinaia în caseta sa originală din argint. Pentru a respecta dorinţa testamentară a reginei Maria, inima este acoperită, pe toată durata procesiunii, ca şi pe soclul ei din Salonul de Aur din Castelul Pelişor, cu stindardul României şi cel al Marii Britanii.

La Castelul Pelişor, la ora 15.00, în cadrul unei ceremonii, în numele Regelui Mihai I, principesa Margareta va aşeza inima reginei Maria în Salonul de Aur, pe locul ei definitiv.

Inima va odihni pe un soclu plasat în spatele canapelei unde regina a trecut la cele veşnice, în ziua de luni, 18 iulie 1938, la ora 17.38.

 

 

Mediafax