Connect with us

National

1 aprilie 1941: Masacrul de la Fântâna Albă. 3.000 de români, uciși de trupele NKVD

Published

on

Ziua de 1 aprilie a devenit, printr-o lege adoptată, în 2011, Ziua naţională de cinstire a memoriei românilor victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi din alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi altor forme de represiune, organizate de regimul totalitar sovietic, în ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie.

În 1940, România a fost forțată să cedeze Uniunii Sovietice Basarabia și Bucovina de Nord. Fântâna Albă este localitatea de frontieră, unde, în ziua de 1 aprilie 1941, trupele NKVD au masacrat aproape 3000 de oameni. Aveau o singură vină: erau români și își doreau să treacă și să trăiască în România.

Agitatorii sovietici răspândiseră zvonul că se deschide frontiera; era, de fapt, o capcană, un test de loialitate față de Uniunea Sovietică, în care au căzut aproape trei mii de bucovineni, care,  îmbrăcați în alb, cu preoți în față, cu icoane și steaguri, au pornit spre graniță. La doi kilometri de frontieră, îi așteptau mitralierele NKVD.


Sovieticii nu au recunoscut, niciodată, ce s-a întâmplat la Fântâna Albă. Nici după 1990, nimeni nu a încercat să lămurească situația. Doar o troiță, ridicată în 2009, amintește de tragedia din ziua de 1 aprilie 1941.

De la Suceava, relatează Mihaela Buculei: