Connect with us

Fapt divers

26 aprilie: 38 de ani de la dezastrul de la Cernobîl

Published

on

Ținut secret de sovietici, accidentul de la centrala atomoelectrică de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986, a afectat întreaga Europă, milioane de oameni fiind victime ale radiaţiilor. Reactorul 4 al centralei a devenit un enorm depozit de deşeuri radioactive, un pericol pentru încă cel puţin 3.000 de ani.

De nivel 7, dezastrul de la Cernobîl este cel mai grav accident nuclear din istorie, în privinţa victimelor şi a costurilor. Deflagraţia a poluat atmosfera cu zece tone de materiale radioactive. Zona din jurul oraşului Pripyat, în nordul Ucrainei, este izolată de 30 de ani, iar specialiştii avertizează că efectele radiologice extrem de grave vor continua în următorii 3.000 de ani.

La 38 de ani de la accident, numărul total al victimelor este, încă, subiect de controversă. Acesta ar putea fi între câteva sute de mii şi milioane, notează experţi citaţi de presa internaţională, iar medicii afirmă că milioane de persoane suferă, în continuare, de probleme de sănătate legate de catastrofă.

Mărturii cutremurătoare au fost consemnate de jurnalista rusă Svetlana Aleksievici, în cartea sa, „Dezastrul de la Cernobîl”, cu care a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură, în anul 2015.