Connect with us

Fapt divers

Alergia la ambrozie – recomandările Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică

Published

on

Sezonul alergiei la ambrozie este în plină desfăşurare, iar în acest context, Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC) transmite o serie de recomandări privind identificarea, prevenţia şi tratamentul acestei afecţiuni tot mai răspândite, care afectează semnificativ calitatea vieţii pacienţilor.

În România, durata sezonului în care se manifestă alergia la ambrozie este cuprinsă cu precădere în lunile august-septembrie, dar se prelungeşte uneori şi în luna octombrie, iar simptomele tipice, în timpul expunerii la polen, includ strănut (frecvent în salve), obstrucţie nazală, prurit nazal şi rinoree apoasă anterioară sau posterioară. Inflamaţia alergică poate progresa şi la nivelul ochilor, urechilor, sinusurilor feţei şi la nivelul faringelui, cu apariţia unor simptome adiţionale în aceste zone. Cel mai frecvent se asociază simptomele oculare, manifestate prin prurit, înroşirea ochilor, lăcrimare şi edem palpebral bilateral. În formele severe de rinită alergică apare şi alterarea calităţii somnului, a capacităţii de concentrare şi desfăşurare a activităţilor zilnice, sportive sau şcolare.

Unii pacienţi dezvoltă şi astm, manifestat prin episoade de tuse seacă, senzaţie de lipsă de aer sau de compresiune toracică, respiraţie dificilă şi zgomotoasă, simptome care se pot exacerba în crizele de astm. De asemenea, copiii cu rinită alergică pot dezvolta sinuzită recurentă, otită medie sau eczemă. Pacienţii alergici la ambrozie pot dezvolta reacţii și la consumul unor alimente nepreparate termic, precum pepene galben, pepene verde, banană, castravete, cartoful alb, zuchini, ceai de muşetel şi păpădie. Cel mai frecvent simptom este reprezentat prin prurit la nivelul buzelor, limbii sau faringelui. Aceste simptome sunt cauzate de reacţia încrucişată dintre alergenele din polenul de ambrozia şi alimentele menţionate.

Potrivit Societății Române de Alergologie şi Imunologie Clinică, cele mai importante recomandări de protecţie în timpul expunerii la polenul de ambrozie sunt:

* Păstrarea ferestrelor maşinii şi ale casei închise;

* Evitarea expunerii la polenuri în perioadele cu nivelul cel mai ridicat;

* Limitarea drumeţiilor;

* Limitarea greblării frunzelor;

* Utilizarea aparatelor de aer condiţionat în casă şi în maşină;

* Instalarea filtrelor de aer portabile, cu particule de înaltă eficienţă.

În ceea ce privește tratamentul alergiei la ambrozie, persoanele care prezintă simptome sunt sfătuite să se adreseze medicului specialist, care va recomanda o terapie farmacologică personalizată, în funcţie de simptomele fiecăruia.

În Craiova, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și a Fondului Locativ a anunțat că la nivelul municipiului s-a constituit o echipă de intervenție care execută lucrările specifice de înlăturare a acestei plante de pe domeniul public. De asemenea, craiovenii care identifică spații acoperite cu această plantă pot suna la Telefonul Cetățeanului (0251.984) pentru a anunța existența lor.