Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 19 septembrie 2019

Published

on

Joi, 19 septembrie

Zile trecute – 261

Zile rămase – 104

Soarele răsare – 06.59

Soarele apune – 19.19

Zodia – Fecioară

Calendar ortodox – Sf. Mc. Trofim, Savatie și Dorimedont

Calendar catolic – Sf. Ianuariu, ep. m.*

-335- Flavius Dalmatius este ridicat la rangul de Cezar de către unchiul său, împăratul Constantin I.

-1356 – Bătălia de la Poitiers: Armata franceză suferă o grea înfrângere din partea celei engleze.

-1783 – La Paris, a fost ridicat în aer cel de-al doilea balon cu aer cald construit de frații Joseph-Michel și Jacques-Étienne Montgolfier, având la bord trei pasageri: o rață, un cocoș și o oaie. Aterizarea s-a produs fără probleme, demonstrând ca și alte vietăți decât păsările pot suporta înalțimile. La 21 noiembrie 1783 balonul se înalță cu primii oameni, fizicianul Pilâtre de Rozier și ofițerul Marquis d’Arlandes. Zborul durează 25 de minute fără incidente. Se preconizase ca experimentele să se efectueze cu deținuți, dar din cauza protestelor s-a renunțat la această idee. Primul balon, fără echipaj, a fost înalțat la 5 iunie 1783.

-1863 – În cadrul Războiului Civil American, armata confederată a oprit avansul unioniștilor în nord-vestul Georgiei în bătălia de pe Chickmauga.

-1870 – Armata prusacă începe „Asediul Parisului”. Va dura 135 de zile.

-1893 – Prin Legea Electorală, promulgată de guvernatorul insulei, femeile din Noua Zeelandă primesc dreptul de vot.-1895 – Este inaugurat Podul peste Dunăre de la Cernavodă, lucrare proiectată de inginerul Anghel Saligny, fiind, la acea vreme, cel mai lung din Europa şi printre cele mai importante poduri metalice cu deschidere mare din lume.

-1895 – Este inaugurat Podul peste Dunăre de la Cernavodă, lucrare proiectată de inginerul Anghel Saligny, fiind, la acea vreme, cel mai lung din Europa şi printre cele mai importante poduri metalice cu deschidere mare din lume.

-1916 – Prima acţiune de luptă antiaeriană a armatei române, soldată cu respingerea unui atac aerian şi nimicirea unui avion inamic în zona Flămânda.

-1934 – Bruno Hauptmann este arestat pentru răpirea și uciderea copilului lui Charles Lindbergh (cunoscut și ca Lucky Lindy” (Norocosul Lindy) sau The Lone Eagle” (Vulturul solitar) – pilot american, de origine suedeză, unul din pionierii zborurilor de lungă durată, devenit faimos pentru efectuarea primului zbor solo non-stop transatlantic în 1927). Hauptmann a fost găsit vinovat de crimă și condamnat la moarte. El a fost executat, pe scaunul electric, la închisoarea de Stat din New Jersey, la 3 aprilie 1936.  

-1941 – În timpul războiului împotriva Uniunii Sovietice, trupele germane cuceresc capitala ucraineană Kiev.

-1944 – Finlanda și URSS au semnat la Moscova un armistițiu prin care au pus capăt războiului de continuare.

-1946 – Se fondează Consiliul Europei în urma unui discurs ținut de Winston Churchill la Universitatea din Zürich.

-1946 – Prima ediție a Festivalului de Film de la Cannes, cu o întârziere de șapte ani din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial.

-1982 – Scott Fahlman postează pentru prima dată emoticoanele 🙂 și 🙁 într-un mesaj.

-1985 – Un cutremur de 8,1 pe scara Richter lovește orașul Mexico. Peste 9.000 de oameni au decedat, 30.000 răniți și 95.000 au rămas fără locuință.

-1995 – The Washington Post și The New York Times au publicat pentru prima oară Manifestul teroristului Theodore Kaczynski (cunoscut și sub numele de Unabomber, matematician american, și critic social neo-Ludit, ce a dus o campanie de atentate cu bombă prin poștă).

-1996 – A încetat din viaţă, la vârsta de 71 de ani, actorul Ştefan Mihăilescu-Brăila. Născut în 3 februarie 1925 la Brăila, el a jucat pe scena Teatrului Giuleşti (astăzi Odeon), la televiziune şi în numeroase filme. A câştigat Premiul ACIN în 1984 pentru rolul din „Secretul lui Bachus”.

Foto: Dan Păsărin