Connect with us

International

Celebrări ale Anului Nou în lume

Condiții de securitate sporită

Published

on

În timp ce planeta trecea în 2018, de la un fus orar la altul, în explozie de bucurie şi focuri de artificii, autorităţile îşi dublau eforturile pentru a preveni drame acolo unde mulţimile se înghesuiau pentru ultima numărătoare a anului, a relatat Radio Canada.

La New York, unde două milioane de petrecăreţi erau aşteptaţi pentru tradiţionala coborâre a bulei luminoase, în pofida temperaturilor foarte scăzute, mergând până la minus 14 grade Celsius, securitatea a fost puternic întărită, la câteva săptămâni după explozia unei bombe în principalul terminal de autobuze din Manhattan. Sute de poliţişti au fost mobilizaţi în Times Square şi în alte zone pentru a preveni orice acţiune teroristă.

Las Vegas, care a cunoscut cel mai devastator masacru din istoria recentă a SUA în urmă cu trei luni, a sărbătorit de asemenea trecerea dintre ani în condiţii de securitate sporită. Peste 300.000 de persoane erau aşteptate pentru un mare spectacol pirotehnic în zona marilor cazinouri ale oraşului, unde a fost amplasat un puternic dispozitiv de securitate.
Europa, care nu a fost scutită de acţiuni teroriste în ultimii ani, a sărbătorit de asemenea Revelionul într-un amestec de bucurie şi nervozitate.

La Paris, sute de mii de persoane s-au strâns pe Champs-Elysees pentru un spectacol de sunet şi lumină la Arcul de Triumf. Mulţimea a fost protejată de peste 1.800 de membri ai forţelor de securitate. Pentru a accede în zona festivităţilor, spectatorii au fost supuşi percheziţiilor.
Peste tot în Franţa au fost mobilizaţi peste 140.000 de agenţi într-un „context de ameninţare teroristă, în continuare ridicată”, afirmă autorităţile.

La Londra, peste 100.000 de persoane şi-au procurat bilete pentru a asista la un foc de artificii pe malurile Tamisei. Pentru a respecta tradiţia, orologiul Big Ben a bătut cele 12 lovituri de la miezul nopţii.
Deşi capitala britanică a fost ţinta a patru atentate în 2017, Scotland Yard a indicat că a mobilizat mai puţini poliţişti decât anul trecut pentru noaptea de Anul Nou.

În Germania, organizatorii sărbătorii de Anul Nou de la poarta Brandenburg din Berlin au prevăzut, pentru prima oară în corturi medicale ale Crucii Roşii, amplasamente specifice pentru preluarea femeilor victime ale unor potenţiale hărţuiri sexuale sau care s-ar fi simţit ameninţate. Circa 1.600 de agenţi suplimentari erau în exerciţiul funcţiunii în noaptea de Revelion.
În urmă cu doi ani, la Köln, numeroase femei au fost victime ale unor agresiuni sexuale, atribuite unor grupuri de migranţi, ceea ce a scandalizat ţara. Atentatul ce a vizat un târg de Crăciun anul trecut la Berlin, soldat cu 12 morţi, a rămas de asemenea proaspăt în memoria localnicilor.

La Moscova, principalele bulevarde şi pieţe au fost ornate şi un foc de artificii a iluminat 36 de clădiri ale capitalei ruse.

Turcia păstrează amintirea tragicului An Nou 2017, când un bărbat înarmat cu o puşcă de asalt a intrat în cea mai celebră discotecă din Istanbul, Reina, ucigând 39 de persoane şi rănind alte 79. Autorităţile turce au interzis de data aceasta din motive securitate reuniunile în emblematica piaţă Taksim din Istanbul şi în alte cartiere animate. Circa 37.000 de poliţişti au fost în stare de alertă la Ankara în noaptea dintre ani.

Neozeelandezii au fost printre primii în lume care au celebrat trecerea în anul 2018. Mii dintre ei au coborât pe străzi şi pe plaje.Focurile de artificii au explodat deasupra centrelor oraşelor şi porturilor, iar petrecăreţii au cântat, dansat şi s-au îmbrăţişat. La Aukland, cel mai important oraş neozeelandez, zeci de mii de persoane s-au adunat în jurul Sky Tower pentru a admira un spectacol de pirotehnie de cinci minute.


Două ore mai târziu, tradiţionalele focuri de artificii au iluminat cerul oraşului australian Sydney deasupra emblematicii sale opere, una dintre cele mai celebre clădiri din lume. Se estimează că peste 1,5 milioane de persoane au asistat la spectacol într-o seară frumoasă pentru că în această parte a planetei este vară. Pentru a sublinia recenta legalizare a mariajului gay, organizatorii au creat o cascadă de curcubee.
Securitatea a fost întărită în special după atacul cu maşină la Melbourne săptămâna trecută.

A fost rândul Japoniei, două ore mai târziu, să intre în noul an, în sunetele celor 108 lovituri de clopot în templele budiste ale ţării.

În China, Anul Nou îşi merită festivităţile, dar este celebrat mai modest decât Noul An lunar sau Sărbătoarea Primăverii. Mii de persoane s-au reunit la Beijing pentru a asista la numărătoarea venirii noului an.
Peste tot în Asia, este întâmpinat Anul Câinelui, potrivit horoscopului chinezesc.

Coreea de Sud se pregăteşte pentru Jocurile Olimpice, pe care le va găzdui peste câteva săptămâni. În acest context festiv, dar totuşi pe fondul tensiunilor cu vecinul său imprevizibil din Nord, numeroşi sud-coreeni s-au deplasat în estul ţării pe malul mării pentru a observa primul răsărit de soare al anului.

Trecerea la noul an s-a făcut în vacarm în Filipine, unde se crede că festivităţile zgomotoase vor permite îndepărtarea ghinionului în anul care vine. Autorităţile informează că cel puţin 86 de persoane au fost rănite de piese pirotehnice prost utilizate.

În Indonezia, 437 de cupluri şi-au spus „da” în cursul unei uriaşe ceremonii de mariaj colectiv organizate de guvern. Guvernatorul capitalei indoneziene a anunţat că acest eveniment va fi organizat de acum înainte la fiecare dată de 31 decembrie.

În Emiratele Arabe Unite, cel mai înalt turn din lume, Burj Khalifa din Dubai, a strălucit sub miile de lumini într-un spectacol cu laser care a înlocuit tradiţionalul foc de artificii. De asemenea, oraşul Abu Dhabi a celebrat Anul Nou printr-un imens foc de artificii. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: agerpres.ro