Connect with us

Muzica si film

Cristi Minculescu împlinește, astăzi, 65 de ani

Published

on

Adevărată legendă vie a scenei rock româneşti, solistul şi compozitorul Cristi Minculescu, pe numele întreg Cristian Alexandru Minculescu, s-a născut pe 9 ianuarie 1959, la Pitești.
Înainte de a deveni membru Iris, a cântat, timp de un an, în 1979, în trupa Harap Alb. Alături de chitaristul Gabi Nacu şi basistul Anton Haşiaş, a înregistrat piese precum „Scatiul”, „În calea norilor” şi „Vei veni”.

A dat probă pentru a fi solist al formaţiei Iris, chiar de ziua lui, în 1980, reuşind să-i convingă pe membrii trupei cu vocea sa. Pentru a putea cânta cu formaţia, a renunţat la cursurile Facultăţii de Hidrotehnică din cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti.
Primul său concert cu Iris a fost pe 5 februarie 1980. Revista „Săptămâna”, care avea unul dintre cele mai apreciate topuri muzicale din presa comunistă, l-a desemnat pe Cristi Minculescu drept cel mai bun solist din 1981.
A mai activat în formaţiile Voltaj (1982-1983), trupă pe care a fondat-o alături de chitaristul compozitor Adrian Ilie, şi Totuşi (1984, în Cenaclul Flacăra), alături de Andrei şi Ioana Păunescu.
În noiembrie-decembrie 1983, Iris, cu Cristi Minculescu vocalist, înregistrează primul album, considerat primul material discografic de heavy metal din România. Conţine piese devenite clasice în timp, precum: „Trenul fără naş”, „Pe ape”, „La popas”, „Doar pentru voi” şi „Cei ce vor fi”.

În 1992, în cadrul Festivalului de la Cannes, Iris a ocupat locul II la secţiunea rock şi i-a fost consacrat un reportaj, ce a fost difuzat pe postul MTV, fiind prima formaţie românească difuzată de celebrul post. 


Cristi Minculescu a fost primul solist al unei trupe rock româneşti, care a preluat modelul rock-operă dat de Freddie Mercury (Queen), în duet cu soprana Montserrat Caballe, înregistrând mai multe piese, în duet cu soprana Felicia Filip, piese apărute pe albumul ”Iris Athenaeum” (2000). 

În 2007, Cristi Minculescu, alături de ceilalţi componenţi ai trupei Iris – Doru Borobeică, Ion Dumitrescu, Relu Marin şi Valter Popa – a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, pentru promovarea rockului românesc, timp de treizeci de ani. A fost pentru prima dată când, în România, şeful statului acorda o astfel de decoraţie unei formaţii de muzică rock.


Unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai înfocaţi suporteri ai echipei de fotbal Universitatea Craiova, Cristi Minculescu a compus special pentru această echipă melodia „Iris-Maxima”, care dă şi titlul unui album al trupei Iris, despre care spune că ”este un omagiu adus celei mai iubite şi mai frumoase echipe a fotbalului românesc”.