Connect with us

Sanatate & Life Style

Cum faci diferența între căpșunile românești și cele grecești

Published

on

Căpșunile românești sunt așteptate în fiecare an cu pofta la cote maxime. Și pe bună dreptate, pentru că gustul și parfumul lor sunt unice și recunoscute pe plan internațional. 

Dar pentru că pofta e mare și oferta extra-sezon e și ea accesibilă, mulți români cumpără căpșuni grecești, care se găsesc deja de prin aprilie pe rafturile din supermarketuri. Sunt și ele bune, cât de cât, dar nici nu se compară cu ale noastre. Iată cum faci diferența între căpșunile românești și cele de pe alte meleaguri.

Căpșunile românești se coc abia după mijlocul lunii mai

Delicioasele căpșuni românești mai au puțin până să ajungă în piețe și în magazine. Iar asta pentru că sezonul lor începe abia în a doua parte a lunii mai sau chiar prima parte din iunie, când sunt bine coapte, suculente și numai bune de mâncat.

Asta dacă au avut parte de apă, soare și căldură din belșug. Dacă vremea a fost friguroasă, așteptați-vă ca sezonul căpșunilor românești să mai întârzie puțin.

Așadar, un prim detaliu, cel mai important de fapt, atunci când vreți să faceți diferența între căpșunile românești și cele grecești este… timpul. Dacă vreți să vă bucurați de gustul unic al căpșunilor românești, mai aveți un pic de răbdare, într-o săptămână sau două sigur le veți găsi pe tarabe.

Culoarea, forma și parfumul căpșunilor românești

Când puneți ochii pe căpșuni, dacă vreți să vă asigurați că sunt românești, observați culoarea acestora.

Căpșunile românești sunt mai micuțe, au o culoare roșu închis și își împrăștie parfumul amețitor la cel puțin câțiva metri distanță.

În plus, codița acestora se va rupe cu ușurință – un semn că sunt coapte fix cât trebuie și perfecte pentru a fi savurate.

Atenție și la forma lor! Căpșunile românești sunt de regulă rotunjoare sau au forma unei inimi – nu cea ilustrată prin emoticoane, ci aceea a organului, care are mai degrabă forma lobului unei frunze de iederă.

Pe de altă parte, căpșunile grecești au o culoare roșie mai deschisă, sunt (anormal de) mari, pătrățoase uneori și la codiță foarte probabil veți observa că sunt verzi sau albicioase, iar codița se rupe mai greu – semn că nu sunt lăsate destul să se coacă. Cât despre gust și parfum… nici nu se compară cu căpșunile românești.

Nu mâncați căpșuni fără să le spălați înainte

Fie că vorbim de căpșuni românești sau grecești sau de altă „naționalitate”, fiți atenți de unde le cumpărați. Coaja acestor fructe absoarbe ca un burete pesticidele, iar dacă producătorul le folosește din belșug pentru a le grăbi coacerea, fiți siguri că aceste substanțe se vor regăsi și în fruct.

Grijă mare și la modul în care le consumați. Căpșunile trebuie întotdeauna spălate sub jet de apă rece sau lăsate câteva minute într-un amestec de apă și oțet sau bicarbonat. Astfel eliminăm riscul de a aduce în organism diverse bacterii și substanțe nocive.

Așadar, cumpărați fructe doar de la surse de încredere și neapărat spălați-le înainte de consum, pentru a nu vă confrunta cu toxiinfecții alimentare sau alte simptome neplăcute. 

Căpșunile românești vor fi la mare căutare în următoarea perioadă, iar prețurile vor fi pe măsură. Anul trecut, un kilogram de căpșuni românești se vindea cu aproape 40 de lei, dar prețul va scădea pe măsură ce fructele prind culoare și mai mulți producători își vor scoate marfa la vânzare.

sursa: csid.ro

ULTIMA ORĂ

Regional9 minute ago

Recepționarea lucrărilor la D.J. 652A, programată pentru marți, 30 aprilie

Consiliul Județean Dolj anunță recepționarea lucrărilor la Drumul Județean 652A, programată pentru marți, 30 aprilie. După luni de efort și...

Regional25 de minute ago

Consiliul Județean Vâlcea aprobă proiecte ambițioase: Trei noi clădiri de spital pentru modernizarea infrastructurii medicale

În cadrul ședinței ordinare desfășurate joi, 25 aprilie 2024, Consiliul Județean Vâlcea a dat undă verde unor proiecte majore pentru...

Regional37 de minute ago

Weekend animat în povestea Târgului de Paște din Craiova

Continuăm periplul prin basmul “Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” în weekendul 26 – 28 aprilie 2024, în cadrul...

dry plant under blue sky dry plant under blue sky
Regional45 de minute ago

Atenționare meteo de averse şi vânt puternic pentru toată ţara

Meteorologii au emis o informare meteo de averse şi vânt puternic pentru toată ţara, valabilă până mâine dimineață, la ora...

Regional51 de minute ago

Eforturi de iarnă pe DN 67C, iar în sud hidrologii au emis cod galben de inundații

Angajații Companiei de Drumuri împrăștie material antiderapant pe Drumul Național 67C, în zona stațiunii montane Rânca, unde șoseaua e acoperită...

National59 de minute ago

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat proiecte de amploare în ședința Guvernului de la Timișoara

Astăzi a avut loc la Timișoara o ședință a Guvernului României, în care premierul Marcel Ciolacu a menționat mai multe...

photo of doctor looking deeply unto the screen photo of doctor looking deeply unto the screen
Stirio oră ago

Criză medicală în Vâlcea: Deschiderea de noi centre medicale pentru a acoperi deficitul de medici de familie

Autoritățile din Vâlcea au înființat mai multe puncte de lucru ale cabinetelor de medicină de familie deja existente pentru a...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON