Connect with us

Sanatate & Life Style

Cum faci diferența între căpșunile românești și cele grecești

Published

on

Căpșunile românești sunt așteptate în fiecare an cu pofta la cote maxime. Și pe bună dreptate, pentru că gustul și parfumul lor sunt unice și recunoscute pe plan internațional. 

Dar pentru că pofta e mare și oferta extra-sezon e și ea accesibilă, mulți români cumpără căpșuni grecești, care se găsesc deja de prin aprilie pe rafturile din supermarketuri. Sunt și ele bune, cât de cât, dar nici nu se compară cu ale noastre. Iată cum faci diferența între căpșunile românești și cele de pe alte meleaguri.

Căpșunile românești se coc abia după mijlocul lunii mai

Delicioasele căpșuni românești mai au puțin până să ajungă în piețe și în magazine. Iar asta pentru că sezonul lor începe abia în a doua parte a lunii mai sau chiar prima parte din iunie, când sunt bine coapte, suculente și numai bune de mâncat.

Asta dacă au avut parte de apă, soare și căldură din belșug. Dacă vremea a fost friguroasă, așteptați-vă ca sezonul căpșunilor românești să mai întârzie puțin.

Așadar, un prim detaliu, cel mai important de fapt, atunci când vreți să faceți diferența între căpșunile românești și cele grecești este… timpul. Dacă vreți să vă bucurați de gustul unic al căpșunilor românești, mai aveți un pic de răbdare, într-o săptămână sau două sigur le veți găsi pe tarabe.

Culoarea, forma și parfumul căpșunilor românești

Când puneți ochii pe căpșuni, dacă vreți să vă asigurați că sunt românești, observați culoarea acestora.

Căpșunile românești sunt mai micuțe, au o culoare roșu închis și își împrăștie parfumul amețitor la cel puțin câțiva metri distanță.

În plus, codița acestora se va rupe cu ușurință – un semn că sunt coapte fix cât trebuie și perfecte pentru a fi savurate.

Atenție și la forma lor! Căpșunile românești sunt de regulă rotunjoare sau au forma unei inimi – nu cea ilustrată prin emoticoane, ci aceea a organului, care are mai degrabă forma lobului unei frunze de iederă.

Pe de altă parte, căpșunile grecești au o culoare roșie mai deschisă, sunt (anormal de) mari, pătrățoase uneori și la codiță foarte probabil veți observa că sunt verzi sau albicioase, iar codița se rupe mai greu – semn că nu sunt lăsate destul să se coacă. Cât despre gust și parfum… nici nu se compară cu căpșunile românești.

Nu mâncați căpșuni fără să le spălați înainte

Fie că vorbim de căpșuni românești sau grecești sau de altă „naționalitate”, fiți atenți de unde le cumpărați. Coaja acestor fructe absoarbe ca un burete pesticidele, iar dacă producătorul le folosește din belșug pentru a le grăbi coacerea, fiți siguri că aceste substanțe se vor regăsi și în fruct.

Grijă mare și la modul în care le consumați. Căpșunile trebuie întotdeauna spălate sub jet de apă rece sau lăsate câteva minute într-un amestec de apă și oțet sau bicarbonat. Astfel eliminăm riscul de a aduce în organism diverse bacterii și substanțe nocive.

Așadar, cumpărați fructe doar de la surse de încredere și neapărat spălați-le înainte de consum, pentru a nu vă confrunta cu toxiinfecții alimentare sau alte simptome neplăcute. 

Căpșunile românești vor fi la mare căutare în următoarea perioadă, iar prețurile vor fi pe măsură. Anul trecut, un kilogram de căpșuni românești se vindea cu aproape 40 de lei, dar prețul va scădea pe măsură ce fructele prind culoare și mai mulți producători își vor scoate marfa la vânzare.

sursa: csid.ro

ULTIMA ORĂ

National5 ore ago

Boloș: În pachetul de măsuri fiscal-bugetare este inclus și impactul unei majorări în medie a pensiilor cu 14 procente

În pachetul de măsuri fiscal – bugetare adoptat, ieri, prin angajarea răspunderii Guvernului este inclus şi impactul unei majorări în...

Sport5 ore ago

Irina Begu nu va participa la niciun turneu în China

Irina Begu, locul 66 WTA, nu a mai jucat niciun meci de la US Open, pe 29 august, iar perioada...

Regional5 ore ago

Rovinari: Pensionari vor beneficia de tichete cadou în valoare de 150 de lei

Pensionarii din Rovinari vor beneficia de tichete cadou în valoare de 150 de lei. Acestea vor fi acordate de Ziua...

Regional5 ore ago

Târgu Jiu: Cea de-a X-a ediție a „Promenadei Inimilor 2023”

Sâmbătă, 30 septembrie, la Târgu Jiu, va avea loc cea de-a X-a ediție a „Promenadei Inimilor 2023”. De la ora...

Regional5 ore ago

”În căutarea Zânei Măseluță” – un spectacol de teatru muzical pentru întreaga familie

Un spectacol de teatru muzical pentru întreaga familie, adaptat după cartea pentru copii ”În căutarea Zânei Măseluță”, va avea loc...

Regional5 ore ago

Mehedinți: Festivalului de filme pentru copii Kinosaga

În perioada 27 – 30 septembrie, la Palatul Culturii „Teodor Costescu“ din Drobeta Turnu Severin, va avea loc o nouă...

Regional6 ore ago

Expoziția de grafică „Schițe si mistificări metafizice”

Muzeul Național „Constantin Brâncuși” și Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, organizează joi, 28 septembrie, de la ora 16:30, un...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON

%d blogeri au apreciat: