Connect with us

Published

on

Din anul 1971, la Muzeul Național de Istorie a României  din București este expus Tezaurul din Craiova, compus, astazi, din 58 de piese din argint aurit atribuite artei si civilizației traco-getice de la mijlocul secolul IV i.Hr.

Povestea acestui tezaur, invaluita in mister, incepe in timpul primului razboi mondial, mai exact in vara anului 1917, pe cand orasul Craiova era sub ocupatie germana.

Tezaurul cumparat de la Craiova a fost dus in Germania, fiind expus la Muzeul de istorie din Berlin pana in anul 1926, atunci cand, conform hotararilor Tratatului de pace de la Versailles si ale Acordului de la Spa privind reparatiile datorate de Germania, multe dintre piesele tezaurului au intrat in posesia Muzeului National de Antichitati din Bucuresti, mai putin 17 piese bine conservate si 13 fragmente de dimensiuni mai mici, care au ramas in Germania.

La finalul celui de al doilea razboi mondial, in anul 1945,  Tezaurul de la Craiova ajunge in subsolurile unui important muzeu din Moscova.

Ulterior, in urma unor negocieri si acorduri incheiate dupa cel de-al doilea razboi mondial, o parte a tezaurului depozitat in URSS a fost restituit, acesta devenind, din 1971, o piesa de greutate in expozitia Muzeului Național de Istorie a României  din București.

Cu certitudine nu se cunoaste locul sau zona unde au fost descoperite piesele de arta ale civilizației traco-getice datate din mijlocul secolul IV i.Hr.. In urma unor sapaturi realizate in anul 1934, cu ocazia amenajarii strandului din Parcul Lunca Jiului, a fost scoasă la iveală o aplică din argint realizata la fel ca piesele din Tezaurul de la Craiova.

Existenta unui astfel de tezaur in această zonă a Olteniei demonstrează faptul că societatea traco- getică de la mijlocul secolului al IV i.Hr. ajunsese la o maturitate capabila să producă astfel de lucrări .Pe de altă parte, prezența tezaurului poate atesta dinastia locala a  unui trac sau un get,  după caz, care stăpânea în zonă, pe ambele maluri ale Jiului.