Connect with us

Evenimente

HAYDN & MOZART – 15 MAI 2017 – la Filarmonica vâlceană

Published

on

Filarmonica „Ion Dumitrescu” vă invită LUNI 15 MAI 2017, ora 19:00 în Sala Lahovari la  concertul simfonic „HAYDN & MOZART” unde o veți putea asculta pe Violonista MARIA MARICA intepretând în prima parte a serii Concertul nr. 5 pt. vioară și orchestră de W. A. Mozart, K. 219,  iar în partea a doua a serii orchestra simfonică a filarmonicii condusă de Dirijorul MĂDĂLIN VOICU vă va prezenta Divertismentul în Re Major, K 136 de W. A. Mozart și Simfonia nr. 85 de J. Haydn.

 

Dirijorul  MĂDĂLIN VOICU

Născut în București, fiu al reputatului violonist Ion Voicu, Mădălin Voicu a absolvit Facultatea de Interpretare – vioară din cadrul Academiei de Muzică – București. A beneficiat de burse de studii pentru aprofundarea artei dirijorale la Trier, Mainz, Stuttgart, Londra. A dirijat orchestra simfonică a Filarmonicii din Ploiești, a Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, Orchestra Națională Radio, a fost director și dirijor al Orchestrei de cameră „Ion Voicu” din București, director al Festivalului Internațional „George Enescu” dar și profesor de muzicologie la Academia de Muzică „Attaturk” din Izmir, Turcia. A fost membru de onoare al Academiei Franceze de Arte, Științe și Litere.

Mădălin Voicu a concertat în toată țara, având numeroase spectacole și cucerind publicul de toate vârstele. Din 1994 până în 1996 a fost Președinte al Partidului Libertății și Unității Sociale (PLUS), Între 1996 și 2000 a fost președinte executiv al Organizației „Partida Rromilor”, în 2000 – Președinte de Onoare al Rromilor din România, iar în 2002 a devenit membru al Consiliului Național PSD. În același an, 2002, a fost decorat de către Președintele României cu Medalia Ordinului Național „Serviciul Credincios” în grad de cavaler. A mai fost de asemenea și deputat al PSD în 2000-2004 și între 2004-2008.

Talentat, controversat, criticat dar și apreciat, Mădălin Voicu rămâne una din cele mai îndrăgite persoane publice din țară.

 

Violonista MARIA MARICA

            Maria Marica s-a născut pe 8 septembrie 1998 într-o familie de muzicieni. A început studiul viorii la vârsta de 7 ani sub îndrumarea domnului profesor Vasile Socea la școala de muzică „Augustin Bena”iar in prezent este eleva in clasa a  XI-a la Colegiul de Muzica Sigismund Toduta” Cluj-Napoca, indrumata de prof. univ.dr. Nicusor Silaghi.

In anul 2016, Maria a obtinut premiul al II-lea la Concursul International „Streichwerk” de la Berlin, si premiul al II-lea la faza nationala a Concursului „Lions”, Timisoara. In 2015, Maria a obtinut Marele Premiu al Concursului „George Georgescu” Tulcea si Trofeul „Lira de Aur” al concursului cu acelasi nume de la Suceava. A obtinut de asemenea Premiul I la Concursul Mozart, editie dedicata duo-ului vioara-pian, alaturi de colegul ei Cadmiel Botac. A fost de asemenea distinsa cu Marele Premiu la urmatoarele concursuri: „J.S Bach”-Cluj-Napoca in 2008, Concursul International de Interpretare Instrumentala si Arte Vizuale Sighetu-Marmatiei in 2009, Concursul “Tinere Talente” Oradea 2010,Olimpiada Nationala de Muzica-etapa zonala, Zalau, 2010.

            Maria a obtinut Premiul I la Olimpiada Nationala de Muzica 2008, 2009, 2010, 2012, 2013 si 2015 dar si la concursurile “Viva la Musica”, Zalau, 2006, 2007, Concursul International de Interpretare Instrumentala si Arte Vizuale Sighetu-Marmatiei, 2006, 2007, 2008, 2009, Concursul de interpretare instrumentala de piese romanesti, Bistrita, 2006, Concursul National de Interpretare Instrumentala Vioara-Corzi grave “Timotei Popovici”, Sibiu 2009, Concursul “Tinere Talente”, Oradea 2010, Concursul „George Georgescu” Tulcea 2015, Concursul “Lira de Aur” Suceava 2012,Premiul I si Premiul Asociatiei “Lira de Aur” Suceava 2014.

            A concertat ca solista a Orchestrei de Camera Radio, a Filarmonicii de Stat “Transilvania” Cluj-Napoca, a Filarmonicii „Ion Dumitrescu” Ramnicu-Valcea, dar si a Orchestrei Junior, colaborand astfel cu dirijori precum Sabin Pautza, Theo Wolters, Alexandru Ilie, Petronius Negrescu, Jozsef Horvath, Janko Zsolt, Gabriel Bebeselea.

            Maria este de asemenea membra a unor orchestre de tineret precum Orchestra Fundatiei Principesa Margareta, Orchestra Junior si Romanian Sinfonietta Orchestra, avand astfel ocazia de a canta sub bagheta unor dirijori precum Gabriel Bebeselea, Tiberiu Soare sau Horia Andreescu.

            A sustinut recitaluri la Cluj-Napoca, Bistrita, Zalau, Sighetu-Marmatiei, Brasov, la Atheneul Roman, in cadrul Festivalului “Enescu si muzica lumii”, Sinaia; Bad Endorf, Germania, Montepulciano, Italia si Menlo-Atherton, SUA. In 2014, Maria s-a numarat printre cei trei tineri violonisti invitati in turneul national „Vioara lui Enescu la sate”, avand astfel ocazia de a concerta alaturi de Gabriel Croitoru si Horia Mihail, atat la Gura Raului in judetul Sibiu, cat si la concertul final de la Sala Radio, Bucuresti.

            In cadrul unor cursuri de maiestrie a lucrat cu violonistii Alexandru Gavrilovici, Ioana si Gabriel Croitoru, Alexander SitkovetskySergey Malov si Boris Brovtsyn. Din 2014 este bursiera a programului SoNoRo- Interferente, avand sansa de a studia muzica de camera si de a concerta alaturi de muzicieni de talie internationala, precum Diana Ketler, Razvan Popovici, Sergey Malov, Boris Brovtsyn sau Thorsten Johanns. De asemenea, in 2015 Maria a avut ocazia de a participa la cursurile de muzica de camera ale Festivalului „Music@Menlo” din California, SUA, lucrand astfel cu unii dintre cei mai mari artisti ai zilelor noastre, cum ar fi membrii Cvartetelor Escher si Dover, Erin Keefe, Clive Greensmith si multi altii.

 

 

Preţul biletului la acest concert este de 20 de lei, iar elevii, pensionarii, studenţii şi şomerii beneficiază de reducere de 50%, respectiv 10 lei.

 

Pentru eventuale modificări de ultimă oră, vă rugăm consultaţi site-ul filarmonicii http://filarmonica-valcea.ro sau pagina de facebook a filarmonicii https://www.facebook.com/ Filarmonica-Ion-Dumitrescu- Valcea-1605774619450261/