Connect with us

Fapt divers

Pe Marte ar putea să mai existe urme străvechi ale vieții

Published

on

Photo by Planet Volumes on Unsplash

Pe Pământ, viața își găsește calea în unele dintre cele mai extreme medii, fiind așadar posibil ca viața microbiană să fi existat și pe planeta noastră vecină, cea roșie.

Noile simulări de laborator care reproduc unele dintre condițiile extreme pe care le-ar fi întâlnit astfel de forme de viață sugerează că este posibil ca semnele acestor microbi să fi rămas încă, ascunse sub metri de sol marțian, pentru ca viitoarele rovere, precum ExoMars, să le găsească.

Cercetătorii au expus șase microbi – inclusiv cea mai rezistentă la radiații bacterie cunoscută, Deinococcus radiodurans, și drojdia Saccharomyces cerevisiae – la condiții uscate și friguroase de -80 °C, similare celor întâlnite pe Marte.

Echipa a bombardat bacteriile și ciupercile uscate și înghețate cu raze gamma și protoni pentru a simula radiațiile cosmice, Marte nefiind protejată împotriva radiațiilor cosmice.

Oamenii de știinșă demonstrat că D. radiodurans, uscat și înghețat, ar putea supraviețui mult mai mult decât estimările anterioare. Această bacterie era atât de impresionant de robustă încât echipa a poreclit-o „Conan Bacteria”.

Pe baza datelor lor, echipa presupune că bacteria ar putea supraviețui 1,5 milioane de ani sub doar 10 centimetri de pământ de pe Marte, și o perioadă de 280 de milioane de ani dacă ar fi ghemuită la 10 metri sub suprafață.

Studiile sugerează că există încă o șansă, deși foarte mică, ca viitoarele vechiule marțiene să poată ajunge la unele urme de viață microbiană antică pe Marte.

Sursă text: sciencealert.com