Connect with us

National

Românii nu vor fi afectaţi de retragerea companiei de energie ENEL din ţara noastră

Clienţii ENEL nu vor avea nicio problemă şi vor primi curent electric sau gaze fără întreruperi.

Published

on

Clienţii companiei de energie ENEL nu vor avea nicio problemă şi vor primi curent electric sau gaze fără întreruperi, dă asigurări Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniu, după ce grupul italian a anunţat că anul viitor vrea să vândă tot ceea ce deţine la noi în ţară.

Practic viitorul proprietar ar urma să preia şi toate contractele pe care ENEL le are cu gospodăriile sau firmele din România, în jur de 3 milioane, potrivit celor mai noi date statistice. ANRE nu a fost încă notificată oficial despre intenţia ENEL. Anunţul despre retragerea din România, a fost făcut la Milano, în plină criză energetică europeană şi are legătură mai mult cu datoriile pe care le are grupul italian.

Potrivit RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, decizia Enel are de-a face cu o repoziţionare strategică pe piaţă în urma crizei din energie, dar şi din cauza datoriilor grupului, iar această strategie prevede retragerea din unele ţări şi întărirea prezenţei în altele cheie pentru grup. Printre ţările în care Enel îşi vinde total sau parţial activele se numără Rusia, România, Chile, Peru, Brazilia şi Argentina. Dintre acestea, Rusia, România, Peru şi Argentina sunt ţările la care Enel va renunţa total.

Franceso Starace, directorul general ENEL, în cadrul prezentării strategiei la Milano: „Nu doar că ne gândim să începem aceste repoziţionări, ci chiar le-am început. Am început ieşirea de pe segmentul de gaz din Chile şi se va materializa până la sfârşitul acestui an, iar asta va influenţa şi procesul din Spania. Am iniţiat, de asemenea, discuţii pentru ieşirea din România, Peru şi Argentina. Desigur, nu pot dezvălui multe în acest moment, dar procesele se află în diferite stadii de lucru de la proces.”

Într-o declaraţie de presă, Franceso Starace afirma că Enel părăseşte România pentru că a ajuns într-un punct în care este dificil să mai obţină o creştere suplimentară în viitor. „S-ar putea spune că este mai degrabă o recunoaştere a faptului că am făcut o treabă bună, că România are o bază bună, iar o vânzare monetizează într-un mod bun valoarea pe care am creat-o. Este o judecată pozitivă a României, o recunoaştere a muncii bune făcute acolo„.

Activele pe care Enel le va vinde au o valoare totală de peste 21 de miliarde de dolari, bani care vor fi redirecţionaţi către cele şase ţări unde doreşte să-şi întărească poziţia. În România, Enel este una dintre cele mai mari companii din piaţa energiei, cu active pe toate palierele, în speţă producţie, distribuţie şi furnizare de energie şi deţine circa trei milioane de clienţi. Aceşti clienţi nu trebuie însă să-şi facă griji că ar rămâne fără energie, pentru că este o simplă schimbare de proprietar al activelor. Mai mult, legislaţia naţională şi europeană are prevederi extrem de stricte care elimină astfel de situaţii.

Deocamdată nu se ştie cine ar putea prelua activele ENEL, dar deja au apărut informaţii în presa de la Atena că greciii de la compania publică elenă de elctricitate ar fi interesaţi. Actualul şef al companiei Georgios Stassis a fost director general la Enel România şi ar putea fi un intermediar cheie în această tranzacţie.

sursă foto: ct100.ro