Connect with us

Regional

„SHAKESPEARE ÎN TEATRUL GEORGIAN” – expoziție de afișe

Published

on

Ambasada Georgiei în România, în parteneriat cu Palatul de Artă din Tbilisi prezintă expoziția „SHAKESPEARE ÎN TEATRUL GEORGIAN”, consacrat istoriei producției shakespeariene în Georgia. Expoziția este dedicată participării Georgiei la cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, în perioada 16-19 mai 2024. În cadrul expoziției sunt expuse câteva afișe istorice de teatru ale producției lui Shakespeare, care fac publicitate pieselor jucate în Georgia și în străinătate începând cu 1894, incluzând un afiș din 1964, care comemorează 400 de ani de la nașterea sa.
În Georgia, Shakespeare a devenit cunoscut la începutul secolului al XIX-lea. Este perioada în care Georgia este o provincie a Imperiului Rus, iar limba georgiană este interzisă în viața publică.
Primul spectacol cu o piesă de Shakespeare nu a fost pus în scenă în capitală, ci într-un mic sat din vestul Georgiei, numit Bandza, în 1873, unde prințul Paghava a finanțat producția „Neguțătorul din Veneția”. Probabil că era mai sigur să aibă loc o reprezentație în limba georgiană departe de capitală și, prin urmare, departe de ochii vigilenți ai reprezentantului rus.
Dacă producțiile din secolul al XIX-lea ale lui Shakespeare în Georgia au fost marcate de o luptă pentru reînvierea limbii și a identității naționale, regizorii din secolul al XX-lea au folosit textele lui Shakespeare pentru a lupta împotriva regimului sovietic. Cel mai proeminent dintre ei a fost Robert Sturua, directorul artistic al Teatrului Național Rustaveli, care a pus în scenă, până în prezent, 18 piese de Shakespeare în întreaga lume, dintre care șase în orașul său natal, Tbilisi. El a fost primul care l-a transformat pe Shakespeare într-un spectacol de rezistență politică. Nimeni nu a îndrăznit acest lucru înainte de el, era mult prea periculos.

(Natalia Tvaltchrelidze, director general al Teatrului Universității de Stat Ilia, Tbilisi Georgia).