Connect with us

International

Spioana israeliană Shlomit Kishik-Cohen, supranumită „perla Mossadului”, a încetat din viață la 97 de ani

După proclamarea Israelului, ea s-a alăturat Mossadului și a transmis informații militare din Siria și Liban între anii 1947-1961.

Published

on

Shlomit Kishik-Cohen a activat mult timp în Liban, ajutând în special la transferul evreilor libanezi și din alte țări arabe spre Israel, numai din Liban făcând să ajungă în Israel circa 1.000 de evrei. 

Această femeie, căreia i se mai spunea și „Shula”, s-a născut în 1920 în Argentina, într-o familie de evrei care a emigrat pe teritoriul viitorului stat israelian, stabilindu-se la Ierusalim, potrivit site-ului oficial al serviciilor de informații israeliene.

Ea s-a căsătorit cu un comerciant libanez bogat, de origine evreiască, Joseph Cohen, cu 20 de ani mai vârstnic, și a locuit împreună cu acesta la Beirut, unde femeia a stabilit legături cu înalți responsabili libanezi și a început să lucreze voluntar pentru viitorul stat israelian.

Potrivit Centrului patrimoniului serviciilor de informații, în ajunul creării Statului Israel, în 1948, Shlomit Kishik-Cohen ar fi obținut informații despre pregătirile militare în Liban și în alte țări arabe în vederea declanșării unui război împotriva tânărului stat israelian.

După proclamarea Israelului, ea s-a alăturat Mossadului și a transmis informații militare din Siria și Liban între anii 1947-1961.

„Shula” a fost arestată în 1961 în Liban, unde a fost condamnată la moarte, dar pedeapsa i-a fost comutată în urma recursului.

Ea făcea parte dintr-o „rețea de spionaj foarte importantă” la acea vreme, ”dacă nu chiar cea mai importantă”, explica într-un documentar realizat de Al-Jazeera, difuzat în 2016, Sami al-Khatib, unul dintre ex-responsabilii serviciului de informații libanez.

Shlomit Kishik-Cohen a fost eliberată în urma unui schimb de prizonieri după războiul israeliano-arab din iunie 1967 și de atunci a locuit la Ierusalim împreună cu familia ei.

Unul dintre copiii ei, Itzhak Levanon („Libanezul” în ebraică), a devenit ambasador al Israelului la Cairo. El a fost evacuat în 2011, după un atac împotriva ambasadei, comis de manifestanți în cursul revoltei în urma căreia președintele egiptean Hosni Mubarak a fost înlăturat de la putere.

sursa: agerpres.ro