Regional
Teatrul Național „Marin Sorescu” deschide stagiunea 2018/2019
Vineri, 21 septembrie, ora 18.00, Expoziția dedicată memoriei maestrului Ilie Gheorghe
Data de 21 septembrie simbolizează ziua de naștere a celui care a fost „un monstru internațional al artei teatrale”, iar această stagiune ii este dedicată. Expoziția va debuta pe scările exterioare, se va continua în foaierul teatrului și va putea fi vizitată pe parcursul întregii stagiuni. Tot în seara de 21 septembrie, de la ora 19:00, pe scena Sălii Mari, vom avea premiera spectacolului „Aias.Eseu despre demență”, după „Aias” de Sofocle, scenariul dramatic Anca Măniuțiu și Mihai Măniuțiu, în regia lui Mihai Măniuțiu.
În stagiunea 18/19, publicul craiovean va vedea și aplauda spectacole de excepție, regizori consacrați și nu în ultimul rând, minunata trupă de actori a Teatrului Național „Marin Sorescu”. Spectacolelor aflate deja în repertoriu li se vor alătura premierele: „Retro Electro” de/ regia Bogdan Georgescu, iar în noiembrie „Radio” de Eric Bogosian, regia Bobi Pricop. În decembrie ne vom bucura de două premiere „Miroase a pradă” de Michele Lowe, regia Alexandru Boureanu și „White Room” de Alexandra Badea, regia Florin Caracala. Luna februarie a anului viitor va sta sub semnul lui „Marte” de Alexa Băcanu, un spectacol în regia lui Dragoș-Alexandru Mușoiu, iar în aprilie la sala Studio vom vedea „Bang” de Marius von Mayenburg, regia Cristian Theodor Popescu. Regizorul Radu Afrim va reveni la Craiova în luna martie a anului viitor.
Aflat la cea de-a doua ediție, programul 11plus1 independent/contemporan, aduce pe scena Naționalului 6 spectacole de teatru și 6 spectacole de dans contemporan, prezentate de companii si trupe independente din țară.
DISCO ’84, un eveniment mult îndrăgit de craioveni, va anima din nou foaierul Teatrului Național, asa cum o facea și anii ’80. În lunile octombrie și aprilie, vă sunt programate două seri dansante cu ritmuri disco și new wave, în compania aceluiași Nicu Răducanu.
De pe scena Naționalului nu vor lipsi nici Întâlnirile SpectActor, un eveniment cultural inițiat în anul 2009, menit să aducă în fața publicului craiovean personalități ale lumii culturale și științifice românești din diferite domenii. În cadrul acestora sunt programate conferințe pe teme de interes general, precum și dezbateri cu publicul prezent.
Pe 1 Decembrie va avea loc spectacolul dedicat sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, un proiect pe care TNC l-a câștigat la competiția lansată de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Este un proiect ambițios, un spectacol de reconstituire istorică a marilor discursuri din acei ani. Tot în luna decembrie, Gala Teatrului Național, ediția a III-a, va reuni actorii, colaboratorii și publicul craiovean. Și în acest an vor fi premiate preferințele publicului la categoriile cel mai popular actor, actriță, spectacol și regizor. Votul se va face online și pe tabletele amplasate în foaierul și agenția teatrului începând cu 21 septembrie.