Connect with us

International

UNESCO a declarat Odesa „patrimoniu mondial în pericol”

Published

on

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură a anunțat că centrul istoric din Odesa, oraș-port strategic de pe coasta ucraineană a Mării Negre, a fost desemnat sit al Patrimoniului Mondial în pericol.

Statutul de patrimoniu mondial în pericol, stabilit de comitetul UNESCO de la Paris, este menit să ajute la protejarea moștenirii culturale a orașului ucrainean, aflat sub amenințare constantă, de la începutul invaziei ruse, și pentru a facilita accesul la ajutoare financiare și tehnice internaționale.

Odesa a fost bombardată de mai multe ori, de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022. În iulie 2022, o parte din acoperișul de sticlă și ferestrele Muzeului Național de Artă din Odesa, inaugurat în 1899, au fost distruse.

Într-o declarație, secretarul general UNESCO, Audrey Azoulay, a spus că Odesa, un „oraș liber, oraș mondial, port legendar”, și-a pus amprenta asupra cinematografiei, literaturii și artei și a fost, astfel, „pusă sub protecția întărită a comunității internaționale”. Orașul a fost adesea descris ca „perla Mării Negre”.

„Pe măsură ce războiul continuă, conferirea acestui statut reflectă hotărârea noastră colectivă de a proteja acest oraș de la o distrugere mai mare”, a spus Azoulay, într-un comunicat.

Ucraina găzduiește șapte situri din Patrimoniul Mondial, inclusiv Catedrala Sf. Sofia și clădirile monahale, din capitala Kiev.

Semnatarii convenției UNESCO din 1972, ratificată atât de Ucraina, cât și de Rusia, se angajează să „asiste la protecția siturilor înregistrate” și se „obligă să se abțină de la orice măsuri deliberate”, care ar putea deteriora siturile Patrimoniului Mondial.

Până în prezent, niciunul dintre cele șase situri culturale nu a fost afectat de război, al șaptelea sit patrimonial fiind pădurile seculare de fag ale Ucrainei.