DE ACTUALITATE

30 iunie, ziua in care ni se va adauga o secunda la timpul universal

Prima secunda in plus oferita omenirii a fost in anul…

Împarte cu prietenii tăi

Omenirea va primi o secundă în plus, pe 30 iunie, care va fi adăugată în dispozitivele care măsoară timpul universal, pentru a compensa încetinirea vitezei de rotaţie a Terrei în jurul propriei axe.

Pentru că viteza de rotaţie a Pământului încetineşte, este nevoie să adăugăm câte o secundă în plus la anumite intervale de timp, pentru a resincroniza ceasurile atomice cu rotaţia planetei. Această modificare afectează însă calculatoarele şi sistemele de operare.

În anul 2012, când a fost adăugată o secundă în plus, serverele Amazon au fost blocate şi mai multe site-uri şi browsere nu au mai funcţionat timp de câteva ore, printre acestea numărându-se Mozilla, Reddit, Foursquare, Yelp, LinkedIn. Problema apare pentru că toate calculatoare vor înregistra de două ori la rând aceeaşi secundă, moment în care ele se blochează, considerând că a avut loc o eroare. Computerele folosesc Network Time Protocol pentru a se sincroniza cu ceasurile atomice, care sunt extrem de exacte.

Decizia pentru adăugarea acestor secunde în plus este luată de Serviciul Internaţional pentru Rotaţia Terestră şi Sisteme de Referinţă (International Earth Rotation Service) cu sediul la Paris. Instituţia a anunţat că măsura va trebui luată din nou în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie 2015. Întrucât Terra are nevoie de o secundă în plus faţă de anul 2008 pentru a efectua o rotaţie completă, acea secundă suplimentară va trebui să fie adăugată în dispozitivele de măsurare a timpului.

Va fi al 26-lea an în care este adăugată o extra secundă, prima măsură de acest fel fiind luată în anul 1972.

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Prognoza meteo

Aflați cum va fi vremea din această noapte și de mâine.

Închide