DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 12 iunie 2019

Miercuri, 12 iunie 

Zile trecute – 162

Zile rămase – 203

Soarele răsare – 05.31

Soarele apune – 21.01

Zodia – Gemeni 

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Onufrie cel Mare şi Petru Atonitul (Dezlegare la pește)

Calendar catolic  – Sf. Gaspar, pr.

Sărbători naţionale –

Filipine

Rusia

Marea Britanie (Ziua Reginei)

Brazilia – Ziua Îndrăgostiților (Dia dos Namorados)

-1667 – Prima transfuzie de sânge oficială a fost realizată de Jean-Baptiste de Montpellier, medicul personal al lui Ludovic al XIV-lea care a efectuat experimentul cu două oi.

-1839 – Editorul american de carte Arnold Doubleday a brevetat jocul de baseball la Coopperstown, statul New York. A avut loc primul meci de baseball.  

-1865 – Se încheie, la Viena, Convenţia româno-austriacă privind reglementarea serviciului telegrafic.

-1877 – Adoptarea Legii pentru emisiunea biletelor ipotecare (pentru o valoare de 30 milioane lei), garantate de bunurile imobiliare ale statului, prima hârtie-monedă din România.

-1908 – Generalul Emilio Aguinaldo, liderul naționaliștilor din Filipine, a declarat independența țării sale față de Spania.  

-1924 – S-a născut George Bush, fost preşedinte al Statelor Unite, iniţiatorul mişcării de destindere mondială, alături de liderul sovietic Mihail Gorbaciov.

-1934 – La Londra au fost inaugurate trecerile de pietoni.

-1941 – S-a născut Chick Corea, compozitor şi pianist american.

-1942 – Incendierea, de către patrioţi, a Arsenalului Militar din Târgovişte.

-1964 – Nelson Mandela, militant al luptei împotriva apartheid-ului din Africa de Sud, a fost condamnat la închisoare pe viață.

-1979 – Un aparat de zbor cu pedale a zburat peste Canalul Mânecii, pilotat de Brian Allen din S.U.A., performanţă cu care a câştigat un premiu de 150 000 de dolari.

-1987 – Margaret Thatcher, „doamna de fier”, începe cel de-al treilea mandat ca premier din partea Partidului Conservator.

-1995 – Republicile baltice au semnat acordurile de asociere la UE.

-1999 – În Kosovo  s-au constituit Forțele din Kosovo (KFOR), conduse de NATO, cu scopul menținerii păcii în provincie.

-2002 – Guvernul moldovean a interzis utilizarea formulei „limba şi literatura română” în documentele oficiale, motivând că în Constituţie limba de stat este „limba moldovenească”.

-2003 – A murit actorul Gregory Peck (nume la naștere, Eldered Gregory, n. 5 aprilie 1916), celebru pentru rolurile din filme precum „Să nu ucizi o pasăre călătoare” sau „Tunurile din Navaronne”.

-2005 – Bienala de la Veneția (12 iunie – 6 noiembrie 2005).

-2005 – Pugilistul american Mike Tyson, fost campion mondial la categoria grea, a anunţat, la finalul meciului pierdut în faţa irlandezului Kevin McBride, că aceasta a fost ultima sa luptă.

-2011 – A încetat din viaţă omul de afaceri Mihai Cârciog, unul dintre fondatorii cotidianului Evenimentul zilei; a înfiinţat în anii ’90 revistele Expres, Expres Magazin, Infractorul, Telegraf – Constanţa, Academia Caţavencu, Cuvântul, Vip, posturile Tele 7abc, SOTI NEptun, TV89 Timişoara. (n. 1 octombrie 1940).

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Meteorologii au emis o nouă atenţionare cod galben

Închide