DE ACTUALITATE

DSVSA Olt a declarat închise 18 focare de pestă porcină africană

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt a declarat închise 21 de focare de pestă porcină africană (PPA) confirmate în această vară, iar trei dintre cele şase exploataţii comerciale de suine care s-au aflat în zone de protecţie sau supraveghere şi au fost supuse restricţiilor de mişcare au reluat livrările către abatoare, potrivit unui comunicat al instituţiei, remis marţi Agerpres.

DSVSA Olt a informat că în prezent, în judeţul Olt, sunt confirmate 111 focare de pestă porcină africană (PPA) în 25 de localităţi, dintre acestea 90 de focare fiind active şi 21 focare din cinci localităţi fiind declarate stinse.

Săptămâna trecută au fost declarate stinse 11 focare din Sprîncenata, trei focare din Dăneasa, un focar din Brebeni, două focare din Ipoteşti şi un focar din Corabia (cartier Vîrtopu), iar luni, 21 octombrie, au fost declarate stinse trei focare din oraşul Drăgăneşti-Olt.

Potrivit sursei citate, datorită stingerii celor 21 de focare, şi-au reluat livrările către abatoare două dintre cele şase exploataţii comerciale de porci care s-au aflat în zona de supraveghere sau de protecţie şi au fost supuse restricţiilor de mişcare. De asemenea, pentru o a treia exploataţie comercială de suine, aflată în zonă de supraveghere, DSVSA Olt a acordat derogările prevăzute de lege în vederea abatorizării porcilor, după ce anterior au fost efectuate testele prin care s-a exclus prezenţa PPA în toate exploataţiile cuprinse în zona de supraveghere.

Alte focare ar putea fi declarate stinse în următoare zile, având în vedere că în prezent DSVSA Olt desfăşoară examinări clinice şi prelevare de probe de sânge de la toate suinele din localităţile din zona de protecţie a focarelor din Văleni, Stoeneşti, Crîmpoia, Ghimpeţeni, Şerbăneşti. În cazul în care testele vor fi negative, vor fi declarate stinse şi focarele din aceste localităţi.

O nouă suspiciune de PPA, de această dată în comuna Grădinile, satul Plăviceanca, a fost declarată de DSVSA Olt pe 18 octombrie, în urma buletinului de analize emis de laboratorul judeţean. Probele au fost trimise la Bucureşti în vederea confirmării. De asemenea, noi cazuri de PPA au fost confirmate săptămâna trecută, la mistreţi. Este vorba de două cazuri de boală la mistreţi vânaţi pe fondul de vânătoare 40 Dăneasa.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: