DE ACTUALITATE

Zile incendiare in Oltenia

Ca o caracterizare generală pentru tot ansamblul săptămânii viitoare: Vremea se va menține deosebit de călduroasă, caniculară în orele după-amiezii. Temperatura aerului va fluctua uşor de la o zi la alta.

Distingem 2 intervale de prognoză:

Primul interval 27  – 29 iulie 2015 (de luni până miercuri, prognoza oficială a CMR Oltenia)

Vremea va fi deosebit de călduroasă, caniculară după-amiaza. Cerul va fi variabil, mai mult senin în cursul nopților. În cursul după-amiezelor izolat la munte vor fi condiții de averse slabe și descărcări electrice. Vântul va sufla slab până la moderat. Temp. Max: 32…39 de grade. Temp. min. 15…24 de grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilelor de marți și miercuri (33…39 de grade), iar cele mai scăzute joi dimineaţa (15…22 grade).

Al doilea interval 30 iulie – 2 august 2015 (de joi până duminică, estimare realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)

Vremea va fi caniculară în orele după-amiezelor. Cerul va fi variabil, mai mult senin în cursul nopților. În cursul zilei de duminică și al nopții de 2 – 3 august, izolat se vor semnala și descărcări electrice. Temperatura aerului va fluctua lent de la o zi la alta. Vântul va sufla slab până la moderat. Temp. Max: 33…40 de grade. Temp. min. 17…24 de grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilelor de joi și sâmbătă (35…40 de grade), iar valorile cele mai scăzute în dimineaţa de luni 3 august (17…22  grade).

 

Prognoza agrometeorologică pentru Oltenia (pentru 27 iulie – 2 august 2015)

Sub aspect termic, pe ansamblu, în acest interval va predomina o vreme călduroasă, caniculară, în aproape toată Oltenia. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 24…33°C, abaterile termice pozitive fiind de 3…9°C față de normalul perioadei, la nivelul întregii regiuni.

 

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura de porumb, prezintă valori scăzute (secetă pedologică moderată-SM) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică-SP și extrema-SE), în cea mai mare parte a Olteniei. Izolat în centrul și estul Olteniei, gradul de aprovizionare cu apă a solului se încadrează în limite satisfacătoare (AS) și local apropiate de optim (ApO). În intervalul 25 – 31 iulie 2015, prognoza meteorologică estimează în continuare o vreme calduroasă, caniculară în orele amiezii îndeosebi în regiunile extracarpatice. Pe fondul temperaturilor ridicate din aer și a precipitaților deficitare, fenomenul de secetă pedologică (moderată, puternică și extremă) se va extinde și accentua în intensitate.

 

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe ansamblu, procesele vegetative ale culturilor de câmp și pomi-viticole vor fi mai intense. De asemenea, datorită menținerii temperaturilor maxime din aer peste pragurile biologice critice de rezistență ale plantelor (30…32°C) se va semnala în continuare fenomenul de ofilire temporară și răsucire a frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea și uscarea parțială a aparatului foliar, precum și forțări stadiale, îndeosebi pe arealele cu deficite de umiditate în sol.

Florea-soarelui, semănată în epoca optimă, va parcurge formarea/creşterea calatidiului (20-100%), înflorirea (10-100%) și maturitatea în ceară (10-50%). Funcție de data semănatului, porumbul va înregistra formarea paniculului (60-100%), înflorire/mătăsire (10-100%), precum și începutul maturității în lapte (10-20%). În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr se va afla la înfrunzire (21-35 frunze), alungirea/îngroşarea axei hipocotile (70-100%), precum și acumularea zahărului în rădăcină, iar la cartof se va semnala formarea/creşterea lăstarilor laterali (80-100%), tuberizarea (50-100%), butonizarea și înflorirea (20-100%), precum și veştejirea vrejilor (10-100%) la soiurile timpurii. În majoritatea plantațiilor, pomi fructiferi vor parcurge creşterea fructelor/rodului, acumularea zahărului, iar la fructele de sezon se va continua maturarea și recoltarea. Vița de vie va înregistra creşterea lăstarilor și a frunzelor, formarea şi creşterea boabelor.

Lucrările agricole în câmp (recoltare, erbicidări, praşile manuale, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor desfășura în condiții în general bune.

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:

– Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la fructele și legumele de sezon;

– Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;

– Lucrări de întreţinere în culturile prăşitoare și speciile pomi-viticole (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, praşile manuale);

– Aplicarea irigaţiilor pe terenurile agricole unde se menține fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate.

 

Apreciere privind evoluţia vremii pentru intervalul  3 – 10 august 2015 realizată cu ajutorul modelelor de prognoză

Estimările actuale arată că:

– Deși temperatura aerului va scădea vremea se va menține călduroasă, izolat în unele zile și local în altele, caniculară în orele după-amiezelor. În intervalul de 3-7 august local vor fi averse și descărcări electrice. În prima parte a zilei de 8 august aversele vor fi izolate.  Maxime termice între 27…37 de grade și minime între 14 și 22 de grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra data de 8 august ( între 32 – 37 de grade), iar cele mai scăzute în diminețile de 6 și 7 august (15…20 de grade).

 

Faţă de cele spuse la această oră se vor produce unele decalaje în timp. De aceea este bine să ascultaţi cu atenţie RADIO OLTENIA Craiova şi despre evoluţia vremii în Oltenia, veţi avea cele mai bune informaţii în timp util.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: