Connect with us

Evenimente

Cum se facea plaja acum 115 ani!

Primul antreprepenor al statiunii Mamaia a fost o femeie.

Published

on

Prima plajă amenajată la mare datează din 1882, când în dreptul hotelului Carol din Constanța, cu o cheltuială de 7071 de lei, se construiesc două barăci de scânduri, la 1,2 metri deasupra apei, fixate cu șine de fier pe fundul mării.

În mijlocul barăcilor era un bazin acoperit și în jurul bazinului 21 de cabine pentru bărbați și 10 pentru femei. Baia nu se făcea la vedere, iar costumul de baie le acoperea pe femei până la gât. Intrarea costa 25-50 de bani.

În 1890 cea mai căutată plajă era la Vii, cea mai înverzită zonă a Constanței, unde era un parc și un restaurant. În 1887, se amenajează o plajă la biserica armeană, iar peste câțiva ani alte două în incinta portului.

Anghel Saligny face un proiect în 1904 pentru construirea unui dig care să oprească migrarea nisipului și să îngăduie amenajarea de alte plaje pe o întindere mai mare.

În 1906, se deschid băile moderne, unde se făceau băi de nămol (adus de la Techirghiol) și alte băi medicinale pentru bărbați, femei și copii, băi lăudate la acea vreme de presă deoarece erau la înălțimea celor din alte părți ale Europei.

Primul antreprepenor al statiunii Mamaia a fost o femeie, Ecaterina D. Ionescu. Plaja de la Mamaia- Sat, ne-o descrie N. Al. Rădulescu: „e frumoasă cum nu se mai poate… dunele de nisip se dezvoltă în voie, nesupărate de nimeni, căci vizitatorii sunt foarte rari”. Profesorul Rădulescu o vede și după război, când lumea nu-și revenise după suferințe. La 1906, ea era vizitată de 45.000 de persoane, din care 34.000 fac și baie.

La Mamaia se ajungea cu trenul. Multă aglomerație, o lume care vorbea franceză și germană, mulți copii, guvernante, vagoane comode, căldură mare, multe halte pentru a aduna lumea de pe drum. Această atmosferă este descrisă de Cella Serghi care își amintește că la 1914 nu putea merge zilnic la de la Constanța la Mamaia datorită prețului ridicat al biletului.

Cei mai bogați luau trăsurile, însoțind astfel trenul în drumul spre mare. La mare se ducea doar lumea bună. Rareori și alții. Si atunci sfârșitul de săptămână era cel mai aglomerat.

 

 

 

Sursa: catchy.ro

ULTIMA ORĂ

Regional40 de minute ago

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului de Literatură Transdanubiană la Craiova

Biblioteca ”Alexandru și Aristian Aman” și Muzeul Cărții și Exilului Românesc din Craiova au plăcerea de a anunța desfășurarea celei...

Info Trafic45 de minute ago

Recomandări pentru siguranța rutieră în perioada Sărbătorilor Pascale

Este esențial să acordăm o atenție deosebită siguranței rutiere în această perioadă aglomerată a Sărbătorilor Pascale. Poliția Rutieră are câteva...

Info Trafic53 de minute ago

Restricții de tonaj

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5...

International2 ore ago

Forțele ucrainene se retrag din trei sate de pe frontul de Est

Forţele ucrainene au fost forţate să se retragă din trei sate de pe frontul de est, a transmis ieri comandantul...

Regional2 ore ago

Bike Fest Damila-Măciuca: O invitație la bucuria ciclismului în aer liber (AUDIO)

Pe 1 mai va începe cea de-a unsprezecea ediție a Bike Fest Damila-Măciuca, un eveniment anual ce adună cicliști din...

Regional2 ore ago

Relocare temporară a cabinetelor medicale din Spitalul Județean Slatina (AUDIO)

Începând cu data de 7 mai 2024, demarează procesul de relocare temporară a cabinetelor medicale din cadrul Spitalului Județean Slatina....

man and woman working in a laboratory man and woman working in a laboratory
Regional2 ore ago

Dotări noi pentru laboratoarele de științe din școlile craiovene (AUDIO)

Elevii din școlile din Craiova se pregătesc să beneficieze de o nouă oportunitate în procesul lor educațional, cu dotări noi...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON