Connect with us

National

Gogu Constantinescu – unul dintre cei 17 titani ai lumii care au revoluţionat ştiinţa

Published

on

Radio România Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalități din cultură sau știință, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care, prin creativitate, munca și curaj, au adus România între țările care au îmbogățit cunoașterea universală. Astăzi vi-l prezentăm pe Gogu Constantinescu, inovator, inventator, om de știință și inginer român.

Inventator al unei noi ştiinţe – sonicitatea, Gogu Constantinescu este considerat savantul fără de care piloții britanici nu ar fi putut învinge aviația germană în Primul Război Mondial.

Fiul unui profesor de matematică şi iubitor de muzică şi al unei mame de origine alsaciană, Gogu Constantinescu s-a născut la Craiova, pe 4 octombrie 1881. Încă de mic s-a dovedit a fi un spirit extrem de inventiv, iar în perioada liceului și-a uimit familia când și-a transformat camera într-un adevărat laborator pentru experimente fizico-chimice. Aici au prins viaţă o lampă electrică cu mercur, acumulatori şi baterii dar și diverse motoare. Tot în perioada adolescenţei a conceput un calculator, bazat pe un sistem mecanic, care putea realiza calcule cu până la 30 de cifre. Câteva rotiţe se învârteau în jurul unei manivele, iar ideea de la care a pornit era…să-şi ajute sora să se se descurce mai bine la matematică.

Tânărul s-a înscris la Şcoala de poduri și şosele, pe care o va termina ca şef de promoţie. Tenace, încrezător în sine, pe timpul studenţiei a înfruntat cu succes rezistenţa la schimbare a profesorilor săi, încercând să demonstreze utilitatea unui nou material de construcţie la acea vreme: betonul armat. Deși folosirea acestuia eşuase în Europa, tânărul inginer a publicat, în 1905, teoria de calcul ce a permis construcţia primelor poduri în arc. În anii care au urmat, a proiectat numeroase construcţii de beton armat, printre care Camera de Comerţ, Ministerul Lucrărilor Publice, Stadionul Sporturilor și moscheea din Constanţa.

România se afla în plină fază de dezvoltare a infrastructurii, dar ideile inginerului Constantinescu erau refuzate sistematic de Guvern. Pentru a le pune în practică, el a demisionat din serviciul public. Spirit neobosit, găsea soluţii la probleme din orice domeniu. A dezvoltat utilajele de forare, a abordat problema vehiculelor de transport, a motorizării şi sistemelor de transmisie. Mai târziu, avea să construiască un motor cu injector, preluat ulterior de Bosch, şi primul automobil fără cutie de viteze (1923).

continuare …

[jwplayer mediaid=”186075″]

ULTIMA ORĂ

Regional6 minute ago

Târgul de Paște Craiova 2024: Program și evenimente în perioada 01 – 06.05.2024

Activitățile din cadrul Târgului de Paște continuă și în Săptămâna Mare. Cei care aleg să vină în Parcul Nicolae Romanescu...

Regional13 minute ago

Hora de pomană, „Dolju-n bucate“, cântec, joc și voie bună în a doua zi de Paște, în comuna Bârca – Dolj

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj se alătură Casei de Cultură „Adrian Păunescu“, Primăriei și Consiliului Local...

white flowers between brown rabbit figure and eggs white flowers between brown rabbit figure and eggs
National16 minute ago

Cum ne pregătim pentru sărbătorile Pascale. Sfaturi pentru cumpărături în siguranță (AUDIO)

Pe măsură ce momentul sărbătorilor se apropie, apar decorațiuni festive specifice, ouă colorate, figurine cu iepurașul, la fel și tradiția anuală a cumpărăturilor de sărbători, caracterizată de  mall-uri pline de viață și piețe aglomerate. Mirosul de cozonac și sunetele de bucurie de sărbători pot fi mai puțin perceptibile, dar fiorul  de a găsi acel articol special rămâne neschimbat. Cu toate acestea, cumpărăturile vin cu o serie de noi riscuri. Amenințările comercianților  pândesc în umbra noilor noastre tradiții, crescând în perioada sărbătorilor. Este un moment  esențial pentru consumatori pentru a se înarma cu cunoștințe pentru cumpărături sigure. Sunt vizate, în mod special, produsele alimentare din carne, în special carne de miel,  cozonac, produse de patiserie, ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao, vopsea de ouă și băuturi alcoolice. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să mergeți la cumpărături cu siguranță și încredere. De la  analizarea ofertelor care par vesele pentru a fi adevărate, domnul conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației ProConsumatori ne dezvăluie secretele pentru o experință de cumpărături sigură și plină de bucurie. Un interviu realizat de Mirela Dobre: A consemnat Mirela Dobre, Radio Oltenia Craiova Sursă foto:...

National7 ore ago

DIICOT: Băiețelul vândut unui bărbat din Germania, adus în țară

Regional7 ore ago

Gorj: Polovragi, în cursa pentru titlul Best Tourism Villages 2024

Regional7 ore ago

Pasajul suprateran din centrul Craiovei va fi reabilitat

Regional7 ore ago

Regenerare urbană, în centrul Craiovei

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON