Connect with us

Fapt divers

Destinații de week-end: Cheile Sohodolului

Cea mai mare biodiversitate din România

Published

on

Cheile Sohodolului se află la limita nordică a județului Gorj cu județul Hunedoara, în Munții Vâlcan (o grupare ce aparține lanțului montan Retezat-Godeanu din Carpații Meridionali), în partea nordică a localității Runcu și este străbătută de Valea Sohodolului.

Rezervația naturală întinsă pe o suprafață de 350 hectare a fost 7declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 și reprezintă o zonă de chei săpate în calcare cretacice de apele pârâului Sohodol, cu forme diversificate de relief (doline, canioane, lapiezuri, avene, peșteri abrupruri stâncoase), cu floră și faună specifice Meridionalilor.

Aria naturală protejată atrage anual mii de turiști din țară și din străinătate. Nările (denumite așa după zgomotul, parcă viu, pe care îl fac odată cu scurgerea apei prin ele), Fusteica, Inelul Doamnei, Peștera Popii, Peștera Gârla Vacii sunt repere impresionante ale acestei zone, dintre care cea mai vizitată este Peștera Popii datorită picturilor cu siluete antropomorfe de culoare neagră.

La „Inelul de Piatră”, „Inelul Doamnei” sau „Inelul Miresei” cuplurile vin să se căsătorească, iar cei mai curajoși dintre miri urcă5 până la el, în vârf de munte. O legendă populară spune că acolo se întâlneau tinerii care se iubeau pe ascuns, fără voia părinților. Altă legendă denumește stânca găurită „Inelul Dracului” și spune că cine va vedea unde cade raza de soare ce trece prin inel este cel ales să descopere comoara dacică ascunsă acolo unde raza atinge pământul.

În acest colț de rai se află cea mai mare biodiversitate din România. Lângă „Nări” își au cuiburile fluturașul de stâncă și lăstunul de stâncă, două specii protejate.

În „canionul Gorjului” pot fi observate peste 300 de specii de plante, precum garofița de stâncă, sămânța soarelui, spânzul purpuriu, struțișor sau chiar castani seculari plantați înainte de 1859.

Pe timpul verii temperatura este mai mică cu 10 grade Celsius, datorită umbrei stâncilor și apei râului Sohodol. Aici se găsesc peste 300 de specii de plante specifice acestor locuri, inclusiv castani seculari plantați înainte de anul 1859. Aici s-au filmat scene din „Trandafirul Galben”, celebrul film românesc în care Florin Piersic l-a interpretat pe „Mărgelatu”.

Cei care vor să trăiască o experiență inedită în inima naturii au mai multe posibilități de cazare în zona Cheile Sohodolului. Aceștia pot apela la numeroasele pensiuni din comuna Runcu sau pot solicita din timp să își amplaseze corturi.