Connect with us

Regional

A cincea comemorare a Tトナerii Capului lui Mihai Viteazu

Marナ」i, 9 august, are loc, la mトハトピtirea Plトプiceni, cea de-a cincea comemorare a Tトナerii Capului lui Mihai Viteazu.

Published

on

Marナ」i, 9 august, are loc, la mトハトピtirea Plトプiceni din fostul judeナ」 Romanaナ」i (actualmente Teleorman), cea de-a cincea comemorare a Tトナerii Capului lui Mihai Viteazu, la テョmplinirea a 415 ani de la asasinarea voievodului, la Cテ「mpia Turzii (9 august 1601). Locul comemorトビii se justificト prin aceea cト aici, テョn curtea mトハトピtirii Plトプiceni, au fost descoperite, テョntr-o groapト ziditト, osemintele 窶枅rumos mirositoare窶 ale lui Mihai Viteazu. Din 2011, cテ「nd acest fapt a devenit certitudine, stareナ」ul mトハトピtirii, Protosinghelul Teoctist Moldovanu, テョl pomeneナ殳e テョn fiecare an cum se cuvine, prin slujbト, citirea Acatistului ナ殃 praznic.

 

Mトハトピtirea s-a ridicat テョn 1637, pe locul テョn care se afla biserica Aluniナ, construitト de Doamna Stanca, soナ」ia voievodului Mihai Viteazu, spre sfテ「rナ殃tul veacului al XVI-lea. Se numea aナ歛 pentru cト テョn copilトビie, spune legenda, Doamna Stanca s-a ascuns de prトヅトフorii turci テョn aluniナ殷l care nトパトヅea locul. Dupト cトピトフoria cu Mihai Viteazu, a ridicat テョn acest loc, ca semn de smeritト recunoナ殳inナ」ト faナ」ト de Dumnezeu, biserica numitト Aluniナ, テョn care masa altarului era fトツutト din trunchiul alunului テョn care se adトパostise. Biserica a primit hramul Sf. Arhanghel Mihail (fトビト Gavriil!), inspirat probabil de numele voievodului. Dupト transformarea bisericii Aluniナ テョn mトハトピtire, hramul lトツaナ殷lui a fost pトピtrat, fiind probabil singura bisericト ortodoxト din Romテ「nia hrトノuitト astfel.

Existト suficiente mトビturii documentare prin care se poate ツreconstitui odiseea osemintelor lui Mihai Viteazu. Dupト asasinarea voievodului, テョn tabトビa de la Cテ「mpia Turzii,ツ capul a fost luat de un credincios al sトブ (Postelnicul Turturea, conform unei テョnsemnトビi de la 7 decembrie 1612 a lui Radu Mihnea, domn al ナ「トビii Romテ「neナ殳i), iar trupul a rトノas timp de trei zile acolo, batjocorit de oameni ナ殃 de cテ「ini, dupト care a fost テョngropat. Ulterior, trupul a fost dus la Biserica Mitropolitanト de la Alba Iulia (Bトネgrad), unde a rトノas nu se ナ殳ie pentru cテ「t timp. テ始 orice caz, se pare cト osemintele Voievodului au dispトビut de acolo テョnainte de desfiinナ」area Mitropoliei Ardealului ナ殃 transformarea lトツaナ殷lui テョn bisericト catolicト (1701). Ultima relatare o avem テョn Cronica Transilvaniei, scrisト de istoricul maghiar Wolfgang de Bethlen, pe la 1650: 窶Dupト aceea, totuナ殃, corpul acestuia, ca sト nu fie sfテ「ナ殃at de cテ「ini, cテ「ナ」iva traci l-au テョnmormテ「ntat din ordinul lui Basta テョntr-o groapト, pentru ca テョn cele din urmト, cu trecerea timpului sト fie adus la Alba Iulia unde a fost テョnmormテ「ntat テョn biserica sfテ「ntト ナ殃 apoi, dupト o vreme, a fost dus テョn Valahia Transalpinト窶.

De atunci ナ殃 pテ「nト テョn 2010, nu a mai existat niciun indiciu referitor la trupul sau osemintele lui Mihai Viteazu.