Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 28 februarie 2017

Published

on

Marți, 28 februarie

Zile trecute – 58

 

 

 

Zile rămase – 307

Soarele răsare – 06.56

 

 

 

 

Soarele apune – 18.01

Zodia – Pești

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Ioan Casian și Gherman, din Dobrogea; Sf. Cuv. Vasile Mărturisitorul; Sf. Sfințit Mc. Proterie, patriarhul Alexandriei

 

 

Calendar catolic – Sf. Roman, abate; Fer. Antonie, clg.

 

 

 

România – Ziua Protecției Civile. În România, Protecția Civilă a luat ființă în 28 februarie 1933, când Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal nr. 468, prin care se aproba „Regulamentul de Funcționare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, cu scopul de a „limita efectele bombardamentelor aeriene asupra populației și resursele teritoriului, fie asigurându-le protecția directă, fie micșorând eficacitatea atacurilor”.

 

Spania – Día de Andalucía

 

 

 

 

-1785 – Horea și Cloșca, conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania de la 1784, sunt executați prin tragere pe roată.  Mai întâi a fost executat Cloșca care a primit 20 de lovituri, în timp ce Horea asista în picioare. A urmat Horea, căruia i-au dat 4 lovituri prin care i-au zdrobit picioarele, apoi călăul, un țigan pe nume Grancea Rakoczi din Alba Iulia, i-a zdrobit pieptul și după alte 8-9 lovituri și-a dat sufletul. 

1835 – Apariția primului volum al epopeii naționale finlandeze, „Kalevala”. Ziua Kalevalei.

-1849 – Se inaugurează Catedra de limba și literatura română pe lângă Institutul de Studii Filosofice din Cernăuți.

-1859 – A apărut, la București, prima revistă umoristică românească, „Țânțarul”, până la 15 august 1859,  editată de C.A. Rosetti și Nicolae T. Orășanu.  

-1914 – Personajul Charlot, interpretat de Charlie Chaplin apare pentru prima dată în „Charlot și umbrella”.

-1944 – Premiera comediei „Iată femeia pe care o iubesc” de Camil Petrescu, montată la Teatrul Național din București.

-1945 – Primul ministru, generalul Nicolae Rădescu, și-a prezentat demisia după două luni de guvernare sub presiunea Armatei Roșii.

-1953 – James Watson și Francis Crick descoperă structura chimică a ADN-ului; anunțul formal s-a realizat pe 25 aprilie, în numărul din aprilie al revistei „Nature”.

-1970 – Membrii echipajului navetei spațiale americane Apollo 12, împreună cu soțiile, au întreprins o vizită la București (28 februarie – 2 martie).

-1986 – Primul ministru suedez Olof  Palme este asasinat pe stradă la Stockholm. La ora 23:21 Palme și soția sa au fost atacați de către un asasin care l-a împușcat pe Palme din spate de la mică distanță. Împușcătura i-a fost fatală lui Palme, iar soția a fost rănită de o a doua împușcătură.

-1993 – A avut loc premiera spectacolului „Richard al III-lea”, la Teatrul Odeon din București; sub semnătura regizorului Mihai Mănuțiu, spectacol de referință în istoria teatrului românesc de după 1989.  

-1997 – Regele Mihai a revenit din exil, fiind pentru prima dată după 1989 când sosirea suveranului este acceptată de populație ca și de toate formațiunile politice; a reprimit pașaport românesc.

-2013 – Încetarea pontificatului Papei Benedict al XVI-lea, în urma abdicării sale din funcția de Suveran Pontif, fiind  primul papă din evul mediu până în prezent care a ales să renunțe la acest oficiu. Într-un discurs în limba latină, ținut în fața Consistoriului (întâlnirea formală a tuturor cardinalilor Bisericii Catolice) a declarat că în urma examinării conștiinței și-a dat seama că puterile sale nu mai sunt adecvate din cauza vârstei pentru îndeplinirea misiunii pontificale.

 

 

 

 

Foto: Dan Păsărin