Connect with us

Fapt divers

Hackerii se pot folosi de sunet pentru a fura date de pe telefonul tău

Cercetătorii ne arată cum hackerii se pot folosi de fișierele audio dăunătoare pentru a induce în eroare dispozitivele pe care le deținem.

Published

on

Cercetătorii ne arată cum hackerii se pot folosi de fișierele audio dăunătoare pentru a induce în eroare dispozitivele pe care le deținem.

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan și Universitatea Carolina de Sud ne arată o serie de șmecherii pe care hackerii le pot face prin apelul la senzorii de sunet. Deși mecanismele folosite nu sunt periculoase astăzi, ele ne indică câteva căi prin care infractorii cibernetici se pot folosii de Internetul Tuturor Lucrurilor pentru a face rău cuiva, conform playtech.ro

Aceștia au demonstrat că semnalele acustice la o frecvență potrivită pot aplica suficientă presiune asupra mecanismului unui accelerometru, astfel încât să se poată juca cu semnalele acestuia. Studiul s-a centrat pe accelerometri capacitativi MEMS, care măsoară accelerația în trei dimensiuni. Acest senzor se este responsabil de buna funcționare a brățărilor Fitbit, a dispozitivelor medicale purtabile, dar și de sistemul de poziționare aflat la baza vehiculelor autonome.

Astfel, unul dintre atacuri ne-a arătat că hackerii pot induce în eroare brățara de fitness Fitbit, responsabilă de numărarea pașilor pe care îi faci zilnic. În urma unei intervenții din exterior, ceasul poate denatura datele pe care ți le oferă. Deși nu pare a fi un motiv de îngrijorare, infractorii cibernetici s-ar putea folosi de aceleași instrumente pentru a influența sistemele autonome și senzorii de la baza componentelor hardware.

Pe baza unui alt studiu, cercetătorii au putut schimba direcția de mers a unei mașini teleghidate care putea fi controlată prin intermediul unei aplicații de pe smartphone. Aceștia s-au folosit de o aplicație pentru muzică, instalată pe Galaxy S5, pentru a fenta accelerometrul telefonului, lucru care le-a permis mai apoi să controleze mașina în direcția dorită de ei.

Grupul de specialiști a reușit să fenteze, prin intermediul acestei tehnologii, mai multe aparate ale diferiților producători (Bosch, STMicroelectronics, InvenSense, Analog Devices și Murata). Descoperiri care ne arată că instrumentele pe care le folosim zilnic nu sunt suficient de securizate, mai ales pentru că mecanismele folosite de infractorii cibernetici devin mai performante pe zi ce trece.