Connect with us

National

Cum recunoaștem că un aliment nu este bio. Avertismentul Comisiei Europene

Published

on

Fiți precauți atunci când cumpărați de pe internet produse care au mențiunea: ″ecologic″⁣. Intră aici alimente, produse cosmetice, dar și echipamente de uz casnic.

Avertismentul vine din partea Comisiei Europene, care a descoperit că aproape jumătate dintre site-urile de la nivelul Uniunii folosesc în mod abuziv eticheta ″bio″⁣. Din această cauză se ia în calcul modificarea legislației, pentru ca noi toți să fim feriți de falsuri.

Potrivit reglementarilor europene, un produs poate fi încadrat în categoria ecologic dacă pe etichetă se regăsesc mai multe dovezi: sigla “ae”, care garantează că produsul provine din agricultura ecologică și este aprobat de Ministerul Agriculturii, logo-ul UE, numele producătorului, al procesatorului sau vânzătorului, dar și numele și codul organismului de control.

42% dintre anunțurile verificate de comisarii europeni, în care se vindeau produse cosmetice sau echipamente de uz casnic sub eticheta bio, erau exagerate sau false. Producătorii au folosit informații vagi precum eco-responsabil, ecologic sau durabil și nu au pus la dispoziția clienților dovezi ușor de verificat care să sustină că, într-adevăr, produsele lor sunt prietenoase cu mediul.

Descrierile false atașate produselor de pe internet îi afectează pe fermierii care, într-adevăr, scot pe piață produse ecologice.

Lucian Dragomir, fermier certificat bio″Din cauza acestor falsuri, să le spunem, că asta sunt, niște falsuri, noțiunea de ecologic în România a ajuns în derâdere. Un domn distins cu ghiul de aur și mirosind a parfum scimp a venit și a spus “acestea sunt așa-zisele produse ecologice”?”

Marius Tudosiei, proprietar băcănie″În cazul produselor care au pe etichetă certificare certă, produse la care noi, în spatele facturilor, avem toate certificările obținute de producător, atunci da, povestim într-un text că…sau folosim astfel de detalii. L-am trecut în titlu că e un ulei organic, după care fotografia îl arată cu tot cu sigla de pe etichetă.”

În România, de controlul și certificarea produselor ecologice se ocupă niște companii private, acreditate de Ministerul Agriculturii. Acestea ar trebui să facă inspecții în teren pentru a se asigura că producătorii nu folosesc compuși chimici. Apoi produsele care apar pe piață sunt verificate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Le-am cerut o situație la zi, însă până acum nu am primit niciun răspuns.

sursa: stirileprotv.ro