Connect with us

Fapt divers

O stea moartă emite particule care se deplasează cu o viteză imensă

Published

on

Sursă imagine: commons.wikimedia.org/NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva Image processing: M. Zamani and M. Kosari (NSF's NOIRLab)/CC BY 4.0

Atronomii au utilizat High Energy Stereoscopic System (HESS), observatorul de raze gamma din Namibia, pentru a observa cum erupția produsă de rămășițele unei stele creează o undă de șoc care accelerează particulele din jur la viteze foarte mari.

RS Ophiuchi este un sistem format dintr-o stea normală și o pitică albă, nucleul dens care rezultă din explozia uneie stele. Pitica albă absoarbe materie de la steaua pe care o gravitează, iar atunci când a extras suficiente particule produce o erupție numită nova, care la rândul ei creează o undă se șoc

Particulele provenite de la acest sistem sunt cele mai rapide observate vreodată, având viteze de sute de ori mai mari decât cele care au fost investigate până în prezent, atingând limita maximă prevăzută în modelele teoretice.

Cercetătorii au avut posibilitatea de a investiga, în premieră, razele gamma de înaltă energie produse de RS Ophiuchi, până la o lună după explozie.

Studiul poate ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine exploziile stelare, precum novele și supernovele, oferind de asemenea anumite explicații pentru originea razelor cosmice.

Sursă text: space.com