Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 2 aprilie 2019

Published

on

Marți, 2 aprilie

Zile trecute – 91

Zile rămase – 274

Soarele răsare – 06.55

Soarele apune – 19.45

Zodia – Berbec

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie

Calendar catolic – Sf. Francisc de Paola, pustnic

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului (World Autism Awareness Day) este marcată anual la nivel mondial la 2 aprilie, cu scopul de a dinamiza eforturile mondiale de promovare a unei mai bune înțelegeri a autismului și de a crește nivelul de informare al publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism și ale familiilor acestora. Această zi a fost instituită de către Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007, fiind propusă de reprezentanții Statului Qatar și sprijinită de către toate statele membre.

-1453 – Mahomed al II-lea a început asaltul asupra oraşului Constantinopol. 

-1513 – Juan Ponce de Leon abordat un teritoriu nou, căruia a dat numele de Florida,  după numele mitic al zilei descoperirii, Pascuas Floridas/Florii.

-1711 – A avut loc tratatul de alianţă dintre Moldova şi Rusia, încheiat la Luţk între Dimitrie Cantemir şi ţarul Petru I. Acest tratat prevedea o alianţă militară antiotomană, dar prin el se recunoştea şi domnia ereditară în familia Cantemireştilor şi autoritatea absolută a domnului.

-1792 – Prima lege monetară în SUA. S-a stabilit ca monedă unică dolarul.

-1864 – S-a adoptat Legea comunală, de inspirație franceză, care prevedea organizarea comunelor urbane și rurale.

-1866 – S-a desfăşurat plebiscitul prin care populaţia României a fost consultată în privinţa aducerii pe tronul ţării a unui prinţ străin – Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. 

-1867 – Mihai Eminescu a publicat, în „Familia”, poemul „Ce-ți doresc eu ţie, dulce Românie”.

-1879 – Prințul Brâncoveanu, aflat în misiune specială la Copenhaga, a fost primit în audiență solemnă de regale Christian al IX-lea al Danemarcei, căruia a notificat independența României.

-1884 – Academia Română a însărcinat pe B.P. Haşdeu  pentru realizarea dicţionarului „Etymologicum Magnum Romaniae, al limbii istorice şi poporane”.

-1939 -A apărut, la Bucureşti, revista „România literară”, sub conducerea lui Cezar Petrescu.

-1944 – Declarație a ministrului de externe al URSS, Viaceslav Molotov, privind intrarea trupelor  Armatei Roșii pe teritoriul României. Molotov a afirmat că regimul politic existent nu va fi modificat.

-1949 – Au fost naţionalizate farmaciile urbane, laboratoarele chimico-farmaceutice şi de analiză medicală.

-1982 – Trupe argentiniene au debarcat în insulele Falkland, declanşând războiul Malvinelor, dintre Argentina şi Marea Britanie, care a durat până la 14 iunie 1982. 

-1997 – A fost semnat, la Moscova, Tratatul de uniune dintre Federația Rusă și Republica Belarus de către președinții celor două țări, Boris Elțân și Aleksander Lukașenko.

-2005 – Decesul papei  Ioan Paul al II-lea, născut Karol Józef Wojtyła, (n. 18 mai 1920, Wadowice, Polonia). A fost  papă al Bisericii Catolice și episcop al Romei din 16 octombrie 1978 și până la moartea sa. A fost primul papă de altă origine decât cea italiană de la papa Adrian al VI-lea, adică din 1522. Pontificatul său de 26 ani este considerat al treilea ca lungime din istoria Bisericii Catolice, în urma Sfântului Petru (estimat între 34 și 37 ani) și a lui Pius al IX-lea (31 ani).

-2008 –  A avut loc, la București, summit-ul NATO (2-4 aprilie).