Connect with us

Evenimente

Beneficii mai putin cunoscute ale cartofului

Iata cateva lucruri mai puţin ştiute despre a patra sursa de energie alimentară.

Published

on

Originar din America de Sud, cartoful este unul dintre cele mai consumate alimente din lume.

După orez, grâu şi porumb, reprezintă a patra sursa de energie alimentară. Cartofii sunt cultivaţi astăzi în peste 120 de ţări şi sunt consumaţi zilnic de peste un miliard de oameni. Însă nu toata lumea i-a acordat credit umilului cartof de la bun inceput.

În 1580, englezii credeau despre cartof că este toxic pentru om, riscând să răspândească lepra. Î

În 2011, cercetătorii britanici au anunţat descifrarea codului genetic al cartofului, sustinând ca va fi leguma viitorului şi va hrăni o populaţie care, potrivit statisticii, va ajunge la 9 miliarde de locuitori în 2050.

Cartoful, folosit în bucătarie pentru prepararea atâtor mâncăruri, are şi numeroase întrebuinţări terapeutice: este bogat în apă, glucide, amidon, glucoză, fructoză, zaharoză, celuloza, protide, lipide, acidfolic, săruri minerale de sodiul, fosfor, fier, calciu, magneziu, mangan, cupru, potasiu, vitamine din complexul B, acid folic, vitamina C şi vitamina K. Cartoful are efect  cicatrizant, emolient, antiulceros, antispastic, antiacid, calmant digestiv, remineralizant, diuretic,efect hipotensor şi antihemoragic.

Cartofii conţin mai mult potasiu decât bananele.

De mentionat este si faptul ca cel mai mare cartof care a intrat în Cartea Recordurilor cântărea peste 8 kg, iar unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi din lume a vândut o fotografie cu un cartof pentru incredibila sumă de 1 milion de dolari.

 

Sursa: gustarte.ro