Connect with us

National

Lista alimentelor care se vor ieftini în perioada următoare. Când va intra în vigoare ordonanța adoptată de Guvern

Published

on

După două săptămâni de negocieri, ordonanța care ar trebui să ducă la ieftinirea alimentelor de bază a fost adoptată de Guvern.

Cei care procesează, distribuie și vând, printre altele, pâine albă, făină, mălai, ulei ori anumite fructe și legume trebuie să renunțe la o parte din adaosul comercial. Noile reglementări intră în vigoare peste o lună.

În realitate, spun cei din industrie, măsura nu va ieftini prea mult produsele vizate. În schimb, s-ar putea scumpi altele.

Pe lista convenită de guvernanți și de reprezentanți ai industriei se află 14 tipuri de produse cu specificații clare, cum ar fi pâinea albă, telemeaua de vacă vândută vrac, făina tip trei nule, pulpele și aripioarele de pui, spata de porc, uleiul la 1 litru, mălaiul și zahărul.
  
Odată cu adoptarea actului normativ, cei care procesează sau comercializează aceste produse sunt obligați ca, timp de trei luni, să își limiteze adaosurile comerciale la 20%. Iar distribuitorii – la 5%. În plus, trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere din care să reiasă cota de adaos aplicată.
 
Marcel Ciolacu, premierul României: „Este prima țintă importantă anunțată și asumată de acest Guvern și mă bucur că am reușit în doar două săptămâni să avem ordonanța pe masa Guvernului.”

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „Vreau să fac o precizare importantă. La fermieri nu există o limită privind stabilirea prețurilor. Nu se intervine în niciun fel asupra prețurilor de vânzare ale fermierilor. Marja lor de profit este una mică oricum.”
 

Doar că, spun voci din industrie, chiar și cu această măsură, ieftinirea produselor la raft nu este garantată.
  
În ceea ce privește legumele și fructele, de exemplu, prețul depinde de producție și de sezon. Un aprozar dintr-un cartier bucureștean se aprovizionează în principal de la producători locali.
 
Gabriel Stan, reprezentantul unui magazin de cartier: „Eu pun adaosul impus de Guvern, numai că prețul de ieri, de la producător, poate fi mult mai mic sau mai mare decât azi. Noi luăm cu un preț de la producător, dar producătorul poate să aibă un preț la cartof cu 3 lei. Mâine poate va avea de 4 lei sau mai puțin, în funcție de cât este oferta pe piață.”
 
După publicarea în Monitorul Oficial, comercianții au la dispoziție 30 de zile să își modifice contractele, acolo unde este cazul. Cei care nu se supun înțelegerii, riscă amenzi cuprinse între 100 de mii de lei și 2 milioane de lei. ANAF și Consiliul Concurenței ar urma să monitorizeze situația. 

sursa: stirileprotv.ro