Connect with us

Regional

Craiova: ”Alaiul Căluşului Oltenesc”, în Duminica Rusaliilor

Published

on

În Duminica Rusaliilor, pe 12 iunie, de la ora 9.00, începe Alaiul Căluşului Oltenesc, ediţia a XXII-a. Aproape o sută de călușari, din judeţele Dolj, Olt și Vâlcea, se vor reuni, în Piaţa „Mihai Viteazul“, pentru a încinge o horă mare, împreună cu craiovenii care vor să li se alăture. După ora 10.00, călușarii vor pleca în alai pe Strada Unirii, spre Parcul „Nicolae Romanescu“, și se vor opri în zona Debarcader, pentru a juca frumosul dans ritualic.

Vor participa cetele de căluşari din localitățile doljene: Coţofenii din Dos (sat Potmelţu), Dăbuleni, Giurgiţa, Sopot (sat Pietroaia), Şimnicu de Sus (sat Leşile), precum și ceata din comuna Frâncești (județul Vâlcea) și ceata de călușari „Romula Malva”, din com. Dobrosloveni, județul Olt.

Proiect cu mare impact la public, „Alaiul Căluşului Oltenesc“ aduce cu sine credința în dansul călușăresc, în ritualul călușului dătător de sănătate și prosperitate, de protejarea de tot ceea ce este rău sau are valențe negative asupra vieții creștine.

Demersul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, în perpetuarea acestui proiect, este vizibil, județul Dolj fiind deținătorul unui titlu de Tezaur Uman Viu, acordat călușarului Nicolae Veleanu, de la Giurgița.

Evenimentul este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj și Consiliul Judeţean Dolj, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Municipal Craiova

 Dansul Căluşului a fost inclus, în anul 2005, pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității – UNESCO.