DE ACTUALITATE

Avertisment al organizațiilor de mediu: piața lemnului, pusă la dispoziția marilor companii

Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților dezbate, astăzi, 29 iunie, eliminarea prevederii, din Codul Silvic, care impune oricărei companii procesatoare de lemn din România să nu prelucreze mai mult de 30 la sută dintr-o anumită specie de arbore – informează, printr-un comunicat de presă, organizația de mediu Declic.

“Piața neagră a lemnului furat va crește. HS Timber, fostă Schweighofer, ar putea cumpăra, din nou, aproape tot ce este scos la licitație legal. Acest lucru i-ar obliga, pe restul procesatorilor autohtoni și pe cei care au nevoie de lemn de foc, să cumpere de pe piața neagră”, a declarat Roxana Pencea Brădățan, coordonator campanii Declic.

Tot astăzi, Comisia de Agricultură va discuta și modificarea definiției materialului lemnos. ”În prezent, definiția din Codul Silvic a lemnului nu include și tocătura, rumegușul, brichetele, cheresteaua încleiată, diferitele furniruri etc. Astfel, acestea nu sunt urmărite prin sistemul SUMAL de trasabilitate a lemnului, ceea ce contribuie la mascarea tăierilor ilegale de păduri” – se mai arată în comunicat.

%d blogeri au apreciat: