Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 1 septembrie 2017

Published

on

Vineri, 1 septembrie

Zile trecute – 243

 

 

 

Zile rămase – 122

Soarele răsare – 06.39

 

 

 

 

Soarele apune – 19.52

Zodia – Fecioară

 

 

 

 

 

Calendar ortodox – Începutul anului bisericesc; Sf. Cuv. Dionisie, Exiguul (cel Smerit); Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul; Sf. 40 de Mucenițe din Adrianopol (Tedeum)

 

 

Calendar catolic – Ss. Egidiu, abate; Iosua

 

 

 

 

România – Ziua Informaticienilor Militari. Este marcată în fiecare an la 1 septembrie. În această zi a anului 1963 s-a înființat, prin ordinul Marelui Stat Major, Grupa de Automatizări din Direcția Generală a Înzestrării – primul organism cu atribuții de concepție, coordonare și înzestrare în domeniul informaticii militare și automatizării conducerii trupelor.  

 

Ziua Diplomației Române. Începând cu anul 2005, s-a sărbătorit la 1 septembrie,  în preajma Reuniunii Diplomației Române, organizată anual de Ministerul Afacerilor Externe, eveniment dedicat Corpului diplomatic și consular român, fiind un bun prilej pentru evaluarea activității diplomatice desfășurate în ultimul an și pentru stabilirea principalelor direcții de acțiune pe termen mediu și lung.

 

Libia – Ziua Națională – Ziua Revoluției – 1969

 

 

 

 

Uzbekistan – Ziua națională – Ziua Independenței – 1991

 

 

 

 

Slovacia – Ziua Națională – Ziua Constituției – 1992

 

 

 

 

 

 

-1715 – Regele Ludovic al XIV-lea al Franței moare după o domnie de 72 de ani – cea mai lungă domnie a unui monarh european important.

-1804 – Astronomul german Karl Ludwig Harding a descoperit unul dintre cei mai mari asteroizi din sistemul solar și l-a denumit Juno.  

-1870 – Are loc bătălia decisivă a războiului franco-prusac, Bătălia de la Sedan, care s-a terminat cu victoria decisivă a Prusiei.  

-1912 – La București, în sala „Eforie”, a avut loc premiera filmului „Războiul Independenței”. A rulat timp de o lună, record pentru acea vreme. Filmul a fost prezentat apoi în Transilvania, la Viena și Budapesta.

-1914 – Orașului rusesc St. Petersburg i-a fost schimbat numele în Petrograd.

-1920 – Monumentul Fântâna Timpului, în cinstea a 100 de ani de pace între Statele Unite și Regatul Unit, a intrat în funcțiune la Chicago.

-1923 – Un cutremur a devastat Tokio și Yokohama, omorând aproape 100 000 de oameni (Marele cutremur Kanto).

-1939 – Adolf Hitler semnează ordinul de începere a eutansierii sistematice a bolnavilor mintali și a persoanelor cu dizabilități.

-1944 – A încetat din viaţă Liviu Rebreanu, prozator şi dramaturg, creator al romanului românesc modern: „Ion”, „Pădurea spânzuraţilor”, „Adam şi Eva”, „Răscoala”) (n.  27 noiembrie 1885).

-1955 – A fost înființată Filarmonica de Stat din Cluj.

-1959 – Au fost restabilite relațiile diplomatice dintre România și Japonia, întrerupte la 31 octombrie 1944, după ce România se alăturase coaliției antihitleriste.

-1963 – A luat ființă prima unitate specializată în domeniul informaticii și automatizării a Armatei române.

-1980 – Generalul maior Chun Doo-hwan a devenit președinte al Coreei de Sud, în urma demisiei președintelui Choi Kyu-hah.  

-1983 – Uniunea Sovietică a doborât avionul de pasageri KAL-007, aparținând liniei sud coreene. Va recunoaște la 6 septembrie, declarând că piloții nu au știut că era un avion civil atunci când a încălcat spațiul aerian sovietic.

-1991 – Uzbekistan își declară independența față de Uniunea Sovietică.

-1995 – Armata germană a efectuat prima sa misiune de luptă de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, angajând în Bosnia în Bosnia bombardamente de tip „Tornado”.

-1996 – A încetat din viaţă jucătorul şi antrenorul de fotbal Ion Oblemenco (n. mai 1945).

-2001 – Ceremonie în cadrul căreia România a preluat, pentru doi ani, președinția Comitetului de Coordonare al Reuniunii Miniștrilor Apărării din Sud-Estul Europei și a Comitetului Director Politico-Militar al Forței Multinaționale de Pace din Sud-Estul Europei. (Plovdiv, Bulgaria).

-2004 – Începe criza ostaticilor de la școala din orașul rusesc Beslan, când un grup înarmat de teroriști au luat ostatici sute de elevi și profesori.

 

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan