Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 11 noiembrie 2018

Published

on

Duminică, 11 noiembrie

Zile trecute – 314

 

 

 

 

 

Zile rămase – 51

Soarele răsare – 07.07

 

 

 

 

Soarele apune – 16.52

Zodia – Scorpion

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Mc. Mina; Sf. Mc. Victor, Vichentie și Ștefanida; Sf. Cuv. Teodor Studitul

 

 

 

Calendar catolic – Duminica a 32-a de peste an; Ss. Martin din Tours, ep.; Marina, fc.,m.; Fer. Alice, fc., m.

 

 

Polonia – Ziua Independenței

 

 

 

Angola – Ziua Independenței

 

 

 

Belgia – Ziua Armistițiului

 

 

 

Franța – Ziua Armistițiului

 

 

SUA – Ziua Veteranilor

 

 

 

 

 

-43 î.Hr. –  În Roma Antică a fost încheiat al doilea Triumvirat între Augustus, Marcus Antonius și Marcus Aemilius Lepidus pe cinci ani.  S-a declanșat un război între Octavian și Antoniu, cel ce a biruit lupta este Octavian, care în 27 î.Hr a instaurat o nouă forma de guvernare – Imperiul – sub numele de Principat.

-1493 – Cristofor Columb descoperă, în a doua sa călătorie în Antile, Insula Sfântul Martin.  

-1500 – A fost semnat Tratatul de la Granada, de către Ludovic al XII-lea, rege al Franței (1498-1515), și Ferdinand al II-lea al Aragonului (1479-1516), privind împărțirea regatului Neapolelui.

-1572 – Astronomul  danez Tycho Brahe a observat pentru prima dată o „stea nouă”, ce se numea Casiopeea B sau Noua Casiopee 1572, una dintre multele supernove observate în Galaxia Calea Lactee.

-1620 – Corabia Mayflower, care a adus primii emigranți englezi în America de Nord, ancorat la Caoe Cod.

-1648 – Franța și Olanda cad de acord să împartă insula Sf. Martin.

-1675 – Gottfried Leibniz a demonstrat calculul integral pentru prima dată.

-1821 – S-a născut prozatorul Feodor Mihailovici Dostoievski. Cele mai cunoscute creații ale sale sunt cele patru mari romane, „Crimă și pedeapsă”, „Idiotul”, „Frații Karamazov” și „Demonii”, precum și nuvela „Însemnări din subterană”. În total, opera sa numără 11 romane, trei nuvele, 17 povestiri precum și numeroase alte lucrări. S-a făcut de asemenea remarcat și pentru activitatea de jurnalist. S-a stins din viață la 9 februarie 1881.

-1889 – Washington a devenit cel de-al 42-lea stat american.  

-1918 – Primul Război Mondial se termină, la ora 11, în a 11-a zi a lunii a 11-a din anul 1918. Are loc semnarea Armistițiului de la Compiègne între Puterile Antantei și Germania, în urma căruia încetează ostilitățile. Germania recunoaște, între altele, caducitatea Tratatului de Pace de la București, fiind obligată să își retragă armata din România.

-1918 – Împăratul Carol I al Austriei renunță la putere.

-1924 – Primul ministru Alexandros Papanastasiou proclamă prima recunoaștere a Republicii grecești.

-1944 – Administrația română din teritoriul eliberat al Transilvaniei de Nord este expulzată de sovietici, care introduc o administrație militară proprie. Măsura este destinată să ofere URSS un mijloc de presiune pentru a favoriza instituirea controlului PCR asupra țării.

-1946 – Începe procesul conducătorilor și membrilor organizațiilor de rezistență anticomunistă: Sumanele Negre, Mișcarea Națională de Rezistență, Haiducii lui Avram Iancu și Grupul de Rezistență Sinaia.

-1947 – Se dă sentința în procesul Iuliu Maniu. Maniu, în vârstă de 75 de ani, este condamnat la închisoare pe viață. În urma înscenării de la Tămădău a fost arestat la 14 iulie 1947 de autoritățile comuniste și judecat pentru „înaltă trădare” în procesul început la 29 octombrie 1947. Prin sentința dată la  11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu era condamnat la închisoare pe viață. Este trimis la penitenciarul din Galați, pe baza ordinului de arestare 105.515/27 noiembrie 1947. În august 1951 este transferat împreună cu Ion Mihalache și alți național-țărăniști la Sighet.  Iuliu Maniu s-a stins din viață la 5 februarie 1953 la Sighet, cadavrul său fiind aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, de la marginea orașului Sighet. În data de 12 noiembrie 1998, prin decizia nr. 40/1998, Curtea Supremă de Justiție a dispus reabilitarea lui Iuliu Maniu și a înlăturat pedeapsa complementară a confiscării averii, pronunțată în 1947.

 -1965 – Rhodesia (azi, Zimbabwe) și-a proclamat independența față de Marea Britanie.

-1966 – NASA lansează „Gemini 12”. Echipajul a fost compus din Jim Lovell și Buzz Aldrin.

-1968 – Începe sesiunea Marii Adunări Naționale, la care se adoptă Codul de Procedură Penală și Legea de punere în aplicare a acestuia, Legea privind participarea tineretului la apărarea patriei.

-1970 – A intrat în vigoare Convenția ONU asupra imprescriptibilității crimelor de război și a crimelor contra umanității.

-1975 – Angola devine independentă față de Portugalia.

-1992 – Biserica Anglicană a votat pentru a hirotoni ca preoți și femei.

-1995 – A încetat din viaţă Corneliu Coposu, om politic român, preşedinte al Partidului Naţional Tărănesc Creştin şi Democratic (n. 20 mai 1914).

-2001 – China, cea de-a noua putere economică a lumii, a fost acceptată oficial în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) de către cele 142 de state membre, reunite la Doha, în Qatar, pentru cea de-a patra conferinţă ministerială.

-2004 – A încetat din viaţă Yasser Arafat, lider palestinian, premiant Nobel pentru Pace alături de Ytzak Rabin şi Shimon Perez (n. 24 august 1929).

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

 

 

ULTIMA ORĂ

boy running in the hallway boy running in the hallway
National8 ore ago

Vacanța de primăvară începe pentru aproximativ 3 milioane de elevi și preșcolari

Astăzi marchează începutul vacanței de primăvară pentru aproximativ 3 milioane de elevi și preșcolari din întreaga țară, care sărbătoresc acest...

Regional8 ore ago

Simpozion dedicat lui Matei Basarab la Ocnele Mari, Vâlcea

Ocnele Mari din județul Vâlcea se pregătesc să găzduiască un simpozion special dedicat Domnului Țării Românești, Matei Basarab, cu ocazia...

Regional8 ore ago

Dezinsecția aeriană va începe la Craiova în prima săptămână din mai

Autoritățile locale din Craiova au anunțat că dezinsecția aeriană a domeniului public al municipiului va începe la începutul săptămânii viitoare....

Regional8 ore ago

Șantierul pentru noul Spital Regional de Urgență de la Craiova a fost deschis astăzi

Astăzi, pe 26 aprilie, a fost inaugurat șantierul pentru construcția noului Spital Regional de Urgență de la Craiova, proiect ce...

boy sitting with brown bear plush toy on selective focus photo boy sitting with brown bear plush toy on selective focus photo
Regional8 ore ago

Anchetă în Gorj: Minor de 6 ani presupus vândut în Germania de către familie

Procurorii DIICOT fac anchetă în Gorj, unde se presupune că un minor în vârstă de 6 ani din comuna Dănciulești...

Regional9 ore ago

Peștișani: Lansarea TEEN ART MUSEUM: Un muzeu digital dedicat vieții și operelor lui Constantin Brâncuși

Astăzi, Asociația Be Teen în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Peștișani au lansat proiectul TEEN ART MUSEUM, o inițiativă...

Regional9 ore ago

Jandarmeria Gorj recrutează tineri pentru înscrierea în școlile militare de subofițeri

Jandarmeria Gorj oferă oportunități pentru tinerii dornici să urmeze o carieră în domeniul militar. În contextul concursului de admitere în...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON