DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 12 februarie 2019

Marți, 12 februarie

Zile trecute – 42

 

 

 

 

 

Zile rămase – 323

Soarele răsare – 07.21

 

 

 

 

Soarele apune – 17.39

Zodia – Vărsător

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Ier. Meletie, arhiepiscopul Antiohiei; Sf. Mc. Hristea

 

 

 

Calendar catolic – Ss. Martiri din Abitina

 

 

 

 

-1541 – Întemeierea orașului Santiago de Chile.

-1709 – Marinarul scoțian Alexander Selkirk („modelul” lui Robinson Crusoe), este salvat după patru ani trăiți în singurătate pe insula Juan Fernandez.

-1736 – Căsătoria dintre Maria Terezia și Francis Stephan.

-1804 – A murit filozoful german Immanuel Kant, considerat unul din cei mai mari filozofi din istoria culturii apusene. Prin fundamentarea idealismului critic, a exercitat o enormă influenţă asupra dezvoltării filozofiei în timpurile moderne. Una dintre lucrările cele mai importante ale lui Kant, care cuprinde întreg spectrul filozofiei sale, o constituie „Critica raţiunii pure” (Kritik der reinen Vernuft, 1781), opera sa capitală, în care cercetează bazele procesului de cunoaştere. (n. 22 aprilie 1724).

-1856 – Vasile Boerescu a adresat un memoriu ministrului de Externe al Franței, Alexandre Walewski, în care pleda pentru constituirea unui stat național românesc independent sub garanția celor șapte mari puteri.

-1864 – Parlamentul votează proiectul de lege pentru organizarea puterii armate în România.

-1892 – Pentru prima oară în istoria tehnicii, o invenție – aparatul de cronofotografie al francezului Leon Bouly –  este denumită cinematograf.

-1912 – Abdicarea împăratului chinez Pu Yi; sfârșitul dinastiei Qing.

-1912 – China adoptă calendarul Gregorian.

-1919 – Consiliul militar interaliat de la Paris a aprobat ca armata română să înainteze pe aliniamentul Satu Mare-Carei-Oradea-Salonta-Arad.

-1922 – Și-a început pontificatul Papa Pius al XI-lea (n.1857-1939).

-1924 – La New York are loc premiera lucrării simfonice „Rapsodia albastră” de George Gershwin.

-1961 – A fost lansată prima stație interplanetară automată în direcția Planetei Venus: Venus-1.

-1994 – Se deschid Jocurile Olimpice de Iarnă la Lillehammer, Norvegia.

-1996 – Yasser Arafat a depus jurământul în calitate de prim președinte ales (20 ianuarie 1996) al Autorității Naționale Palestiniene.

-1999 – Președintele Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton, a fost găsit nevinovat în procesul cu privire la afacerea Monica Lewinsky.

-2000 – A avut loc, la București, reuniunea statelor membre ale Pactului de Stabilitate din Europa de Sud-Est, la nivelul șefilor de state și de guverne, la finele căreia a fost semnată „Carta relațiilor de bună vecinătate, stabilitate, securitate și cooperare în Europa de Sud-Est”.

-2002 – La Tribunalul de la Haga, începe procesul fostului președinte al Iugoslaviei Slobodan Milošević. Fostul preşedinte iugoslav, în vârstă de 60 de ani, este acuzat că ar fi principalul responsabil de crime de o amploare neegalată în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. Acesta va muri în 2006 înainte de terminarea procesului.

– 2004 – Cercetătorii sud-coreeni au reuşit să producă prin clonare un embrion uman şi să extragă de la acesta celule suşe identice din punct de vedere genetic cu persoana clonată, ceea ce constituie o premieră mondială.

-2010 – Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Vancouver.

-2016 – Papa Francisc se întâlnește cu Patriarhul Kiril al Moscovei la Havana, Cuba. Este pentru prima dată când capul Bisericii Romano Catolice și capul Bisericii Ortodoxe Ruse se întâlnesc.

 

 

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Militarii americani rămân în Afganistan

Închide